"Systém e-aukcí, který využívají některé fakultní nemocnice, postupně zavádíme pro nákupy ve všech středočeských nemocnicích,“ říká náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka. Foto: Flickr/ODS

Středočeský kraj vede své nemocnice k tomu, aby nakupovaly v e-aukcích a ušetřily tak milióny

Středočeské krajské nemocnice budou více nakupovat v elektronických aukcích. Už letos by tímto způsobem měly všechny pořizovat alespoň část zdravotnického materiálu nebo jiného zboží. Každá by tak měla ročně uspořit několik milionů korun, řekl ČTK náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

 

Středočeské hejtmanství je zřizovatelem pěti nemocnic: v Kladně, Benešově, Příbrami, Kolíně a Mladé Boleslavi. Kvůli ztrátovému hospodaření odvolalo loni vedení kraje ředitele kladenské i mladoboleslavské nemocnice. Právě úspory v nákupech jsou jednou z cest, jak chce vedení kraje postupně vyvést nemocnice ze ztráty.

Nákup zdravotnického materiálu pomocí elektronických aukcí ve středu zahájila kladenská nemocnice. Dobré zkušenosti s e-aukcemi má podle Kupky například kolínská nemocnice, která tak pořizuje například drogistické zboží nebo potraviny. „Systém e-aukcí, který využívají některé fakultní nemocnice, postupně zavádíme pro nákupy ve všech středočeských nemocnicích. Hlavní výhodou e-aukcí je efektivita a transparentnost nákupů,“ uvedl Kupka.

Ztráta kladenské nemocnice v roce 2015 činila 185 milionů korun, loni to podle odhadů bylo 90 milionů korun. Odvolaný ředitel Vladimír Lemon ČTK už dříve řekl, že ztrátové hospodaření se nevyřeší, dokud se nezmění systém financování nemocnic a nastavení smluv s pojišťovnami. Poukázal na to, že různá zařízení dostávají od pojišťoven různé částky za stejné výkony. I s tím chce kraj podle Kupky nemocnicím pomoci.

„Předpokládáme, že to budoucí vyjednávání s pojišťovnami se bude odehrávat dokonce v semknutí všech oblastních krajských nemocnic, i proto, abychom měli větší hlas a silnější tlak na to, aby se podařilo řešit i ten problém Kladna, kde výše úhrad ze strany zdravotních pojišťoven není dostatečná,“ řekl ČTK Kupka.

Kladenskou nemocnici od března povede vítěz konkurzu Petr Polouček.

-čtk-