"Dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, především sester a pečovatelek v této oblasti," prohlásil mimo jiné Miloš Zeman. Foto: Wikimedia, David Sedlecký

Zeman: stovka nikoho nezabije a lékaři mají víc, než dost

Prezident Miloš Zeman kritizoval zrušení stokorunového poplatku za hospitalizaci v nemocnici. Podle něj by peníze mohly být použity na zvýšení platů pečovatelek a zdravotních sester. Zeman to včera řekl na setkání se zastupiteli během své třídenní návštěvy Královéhradeckého kraje. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zrušení poplatků dál považuje za správný krok.

„Sociální demokracie měla ve svém volebním programu zachování hospitalizačních poplatků, naprosto zbytečně tento bod pustila, a tím zdravotnictví přišlo o dvě miliardy korun ročně, které by se mohly věnovat na zlepšení platové úrovně, ne lékařů, ti mají podle mého názoru už více než dost, především sester a pečovatelek v této oblasti,“ řekl Zeman.

Podle Zemana někteří lidé umisťují své rodiče na sociální lůžka, protože ušetří částky kolem tří tisíc korun měsíčně. „Já budu první, kdo bude se zvýšením platů souhlasit, ale také musím položit otázku, kde na to vezmu peníze. Stovka denně za hospitalizační poplatek přece nikoho nezabije. Tahle chyba by se měla napravit, aby dvě miliardy mohly jít na tento účel,“ uvedl Zeman.

Sobotka za zrušením platby za pobyt v nemocnici stojí. „Myslím, že pan prezident si neumí představit, s jakými penězi musí mnozí důchodci vyžít. Jsem rád, že jsem prosadil zrušení poplatků,“ napsal premiér na twitteru.

Prezident o poplatcích za hospitalizaci mluvil v reakci na vystoupení krajského zastupitele Josefa Lukáška (KSČM), který se zmiňoval o zvýšení platů v sociálních službách. „V sociální oblasti nejsou lidi, odcházejí například do automobilky, ale v poslední době je přeplácejí i supermarkety,“ kritizoval Lukášek.

Stokorunové poplatky za pobyt v nemocnici zrušil Ústavní soud na návrh ČSSD v červenci 2013 a zákonodárcům dal do konce roku čas, aby je zrušili sami. Povinnost platit skončila 1. ledna 2014. Vláda v březnu rozhodla, že nemocnice dostanou 2,1 miliardy korun jako kompenzaci za zrušené poplatky. Regulační poplatky ve zdravotnictví jako takové byly zavedeny v lednu 2008, ročně za ně pacienti dali přes pět miliard korun a zhruba stejná částka byla podle dostupných dat ušetřena tím, že lidé nechodili k lékaři zbytečně.

-čtk-