„Panu řediteli Kabátkovi jsme schválili odměnu 1,31 milionu za to, že v minulém roce pracoval velmi kvalitně – celá instituce pracovala kvalitně a myslíme si, že záležitosti spojené s vyřešením složitých kauz z minulosti si odměnu zaslouží,“ konstatuje předseda správní rady VZP Jiří Běhounek (ČSSD). Dodejme, že výborně pracuje tým který má v pojišťovně na starosti komunikaci s veřejností a novináři. Sám ředitel si naklonil média svojí rozvážností a apolitickou věcnosti. Foto: Tomáš Cikrt/ Koláž ZD

Úspěšné hospodaření VZP pokračuje. Správní rada proto Kabátkovi schválila odměnu 1,3 milionu

Všeobecné zdravotní pojišťovně se na začátku letošního roku dařilo. Zatímco výdaje se daří držet na sto procentech zdravotně-pojistného plánu, příjmy jsou na 102 procentech. Zároveň VZP doplnila po dlouhé době svůj rezervní fond na zákonem stanovenou hranici. A protože si pojišťovna vede dobře už několik let, přiznala správní rada řediteli Zdeňku Kabátkovi odměnu za rok 2016 ve výši 1,3 milionu korun hrubého. Jednání se pak ovšem zaseklo na tom, podle jakých kritérií by měly být odměny stanovovány do budoucna. Bod byl proto z projednávání stažen.

 

„Čísla jsou příznivá. Pořád dochází ke zlepšování finanční situace a stabilizace VZP. Trend má charakter vzestupný už od minulého či dokonce předminulého roku,“ připomíná místopředseda správní rady Jiří Skalický (TOP 09).

Konečný zůstatek na běžném účtu základního fondu tak ke konci února činil 3,57 miliardy korun. Očekávaný výsledek hospodaření základního fondu zdravotního pojištění za leden až únor dosáhne 1,1 miliardy, přičemž zdravotně-pojistný plán počítal s kladným saldem ve výši 0,6 miliardy korun.

Celkové příjmy základního fondu činily celkem 28,1 miliardy, což je 102 procent zdravotně-pojistného plánu pro letošní rok. Samotný výběr pojistného dosáhl 18,7 miliard, tedy 101 procent plánu. Očekávaná efektivita výběru pojistného se pohybuje kolem 99,75 procenta. Příjmy z přerozdělování pak jsou ve výši 9,1 miliardy, což je 104 procent plánu. Naopak výdaje dosáhly 27 miliard, tedy částky, s níž počítal i zdravotně-pojistný plán. Z této sumy má jít na zdravotní služby 26 miliard.

Úspory provozního fondu putovaly na rezervní

Dobré hospodaření pojišťovny se ale projevuje i na dalších fondech. „Začátkem tohoto měsíce VZP doplnila zákonem stanovený limit rezervního fondu na 2,3 miliardy. Ten je tedy naplněn podle zákona. Zdůraznil bych, že tato částka byla přesunuta a doplněna z provozního fondu VZP, tedy nikoliv z peněz určených na zdravotně-pojistný plán a tedy na úhradu zdravotní péče,“ poukazuje Skalický.

Rezervní fond se pojišťovně dařilo plnit v posledních letech, na začátku letošního roku na něm bylo 1,7 miliardy. V březnu pak byla tato částka navýšena o 611,7 milionu převodem z provozního fondu.  Jeho čerpání se přitom pohybuje ve výši 474,6 milionu, což je devět procent zdravotně-pojistného plánu. Co se týče fondu reprodukce majetku, z něj bylo zatím čerpáno 10,8 milionu, což jsou dvě procenta plánu. Z fondu prevence bylo dosud vyčerpáno 31,1 milionu, tedy šest procent plánu čerpání.

Způsob stanovování odměn pro příští rok je zatím nejasný

Vedle ekonomické situace pojišťovny pak správní rada řešila odměnu pro ředitele Zdeňka Kabátka.  „Panu řediteli Kabátkovi jsme schválili odměnu 1,31 milionu za to, že v minulém roce pracoval velmi kvalitně – celá instituce pracovala kvalitně a myslíme si, že záležitosti spojené s vyřešením složitých kauz z minulosti si odměnu zaslouží,“ konstatuje předseda správní rady Jiří Běhounek (ČSSD).

Připomeňme, že v loňském roce byla po letitých sporech uzavřena smlouva s protonovým centrem (více zde), ředitel Kabátek v návaznosti na audit IT zakázek odvolal několik manažerů, pojišťovna se také zbavila většiny akcií IZIP a udělala kroky pro to, aby ochránila osobní data pojištěnců, kteří se do projektu elektronických knížek zapojili. Zároveň spustila nový portál, který vybudovala vlastními silami a který provozuje za zlomek dřívějších nákladů. Na konci roku 2015 tak odstartoval VZP Point určený poskytovatelům (více zde), loni v září Moje VZP sloužící klientům (více zde). Obě dvě platformy plánuje pojišťovna dále rozvíjet a poskytovat jejich prostřednictvím další servis.

Kabátek dostal v loňském roce odměnu ve výši 800 tisíc čistého, rok předtím to bylo zhruba o 50 tisíc méně. V roce 2014 se odměny vzdal kvůli ekonomickým výsledkům pojišťovny. V uplynulých dvou letech věnoval ředitel VZP částku 200 tisíc korun fondu Krtek podporujícímu onkologicky nemocné děti, i letos pak zvažuje poslat část odměny na dobročinné účely.

Na čem už se ale včera správní rada nedohodla, bylo stanovení kritérií pro hodnocení práce ředitele v roce 2017. „Na to se rozvinula obrovská diskuse, takže jsem nakonec materiál navrhl stáhnout a neprojednali jsme ho,“ dodává Jiří Běhounek.

-mk-