Stávková pohotovost v Rokycanské nemocnici skončila, navýšení odměn dostanou i nezdravotničtí pracovníci. Foto: Firmy.cz

V Rokycanské nemocnici skončila stávková pohotovost kvůli platům

V Rokycanské nemocnici ve středu skončila stávková pohotovost, kterou tam na začátku března vyhlásili odboráři kvůli platům nezdravotnických zaměstnanců. Desetiprocentní zvýšení mezd, jak k tomu zavázala nemocnice vláda, dostali v Rokycanech od ledna jen zdravotničtí pracovníci. Odboráři označili za diskriminaci, že platy se stejně nezvedly i nezdravotnickému personálu. Odbory se teď dohodly s vedením nemocnice i jejím zřizovatelem, Plzeňským krajem, že o desetinu platy vzrostou i nezdravotníkům, a to zpětně od ledna.

 

Slib o desetinovém zvýšení mzdy byl zakotven v kolektivní smlouvě, kterou odbory a vedení nemocnice ve středu na odborové konferenci podepsaly. „Všichni nezdravotníci dostanou zvýšení vyplacené zpětně. Nezdravotničtí pracovníci, kterých je v Rokycanské nemocnici kolem 70, měli v roce 2015 průměrnou mzdu 13.561 Kč a v roce 2016 činila 13.917 Kč,“ uvedla Marie Klírová z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče. Podle ní jde o úspěch, protože špatné odměňování nezdravotnického personálu a stagnace jejich mezd je v Rokycanské nemocnici dlouhodobým problémem.

Odborářům vadilo, že desetiprocentního zvýšení se dočkal jen zdravotnický personál, ostatním zaměstnancům se ale mzda zvýšila původně jen o dvě procenta.

-čtk-