Tím, že portál EET není přístupný lidem se zrakovým postižením, porušilo ministerstvo financí zákon. Foto: Koláž ZD

MF plánuje nevidomé dočasně zprostit evidence tržeb

Ministerstvo financí připravuje se startem třetí a čtvrté fáze elektronické evidence tržeb (EET) dočasné zproštění nevidomých a slabozrakých z povinnosti evidovat tržby. Informovalo o tom v tiskové zprávě. Na problém upozornil jako první před časem Ekonomický deník. Vládní výbor pro zdravotně postižené totiž konstatoval, že pro těžce zrakově postižené a pro hluchoslepé je EET zcela nevyhovující a vyzval ministerstvo financí, aby se tématem zabývalo a aby prověřilo přístupnost jak portálu EET, tak zařízení pro takto hendikepované občany. Třetí fáze EET začne v březnu příštího roku a čtvrtá v červnu 2018.

 

„Zda bude toto dočasné zproštění rozšířeno na trvalé vyjmutí této skupiny, bude záležet na dostupnosti vhodných pokladních řešení a referencí, které na tato řešení od zrakově postižených získáme,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása upozornil, že mezi zrakově postiženými je velké množství takových, kteří moderní technologie vůbec nepoužívají, a adaptace na online pokladní zařízení pro ně může být nepřiměřenou překážkou podnikání.

„Pokud se žádné z řešení neukáže jako použitelné a dostupné, budeme požadovat trvalé vynětí nevidomých OSVČ z povinnosti vést EET. Je potřeba vzít také v úvahu skutečnost, že jsou nevidomí podnikatelé, kteří současně mají poruchu sluchu. Pro tyto osoby bude velmi obtížné zajistit jakékoli technické řešení,“ uvedl.

Do elektronické evidence tržeb (EET) je zapojeno zhruba 141.000 podnikatelů. Účtenek vydali zákazníkům 783 milionů, vyplývá z aktuálních údajů zveřejněných Finanční správou.

EET začala loni 1. prosince pro restaurace a ubytování a od začátku letošního března pro podnikatele ve velkoobchodu a maloobchodu. Třetí fáze začne 1. března 2018. Týkat se bude stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

-čtk-