„Na setkání se velmi těším, protože na vlastní oči uvidíme zpětnou vazbou, výsledek naší práce u lůžka maminek s mnohdy velmi rizikovým těhotenstvím a nezřídka těžkými životními osudy,“ říká profesor Antonín Pařízek. Foto z loňského běhu: Archiv

Na závodě nedonošené děti od ostatních nepoznáte. Organizuje ho porodník

Start do života měly velmi těžký. Narodily se předčasně a často vážily i méně než 1 000 gramů. Charitativní běh Kros Štiřín vznikl, aby těmto dětem pomohl, a zároveň ukázal, že po letech není mezi „vypiplanými“ dětmi a těmi ostatními na první pohled rozdíl.

 

V sobotu 22. dubna proběhne tradiční Kros Štiřín, tedy sportovní akce podporující nejen pohybovou aktivitu dětí, mládeže a dospělých. Ve spolupráci s porodnicí „U Apolináře“ jsou mezi závodníky zařazovány i děti, které měly při porodu až extrémně nízkou tělesnou hmotnost, tedy jednalo se o předčasné porody. „Tyto děti od ostatních nijak neoddělujeme, a tak nikdo neví, kdo a jaký měl start do života,“ vysvětluje ředitel závodu profesor Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Rodiče mnohdy měsíce „vypiplaných“ dětí mají zájem, aby se děti předvedly také, jak sportují. Děti nebudou přitom separovány. Musím říci, že se na toto setkání velmi těším, protože na vlastní oči uvidíme zpětnou vazbou, výsledek naší práce u lůžka maminek s mnohdy velmi rizikovým těhotenstvím a nezřídka těžkými životními osudy,“ dodává.

Právě „U Apolináře“ denně řeší předčasné porody, a proto jsou finanční prostředky získané ze zaplaceného startovného věnované Centru péče o předčasně narozené děti v porodnici „U Apolináře“, prostřednictvím Nadačního fondu VITA et FUTURA. V loňském roce za vybranou částku 32 tisíc korun bylo pořízeno polohovací křeslo pro maminky a jejich předčasně narozené děti. Používá se na odděleních jednotek intenzivní péče. „Z hlediska potřeb medicíny na jedné straně je to sice poměrně zanedbatelná částka, ale s velkou přidanou hodnotou, protože symbolicky upozorňuje na problém, o kterém se moc nemluví,“ popisuje porodník. K jeho práci patří včas diagnostikovat rizikový nebo patologický průběh těhotenství. Ve správný okamžik zahájit pokus o oddálení porodu a také podat léky na urychlení zrání plic plodu. A nakonec jemně a šetrně zvládnout porod velmi křehkého plodu. „Ten, koho podobný osud nepostihl, si neumí představit, kolik času, energie a sil musí vydat široký okruh rodiny, aby se podařilo vypiplat nedonošené dítě, které je svou hmotností a zejména týdnem těhotenství na samotné hranici schopnosti přežít,“ dodává profesor Pařízek.

Podrobnosti o závodu: http://www.kros-stirin.cz/

-ham-