Ze středočeských krajských nemocnic mají centrální příjmy kladenská a příbramská nemocnice, nyní přibudou benešovská a boleslavská. V případě kolínské fungují odděleně interní příjem a chirurgický. Foto: 59th Medical Wing

Boleslavská a benešovská nemocnice budou mít centrální příjmy  

 

V mladoboleslavské a benešovské nemocnici vzniknou centrální urgentní příjmy, které těmto krajským zdravotnickým zařízením dosud scházejí. V Mladé Boleslavi by nové prostory mohly být vybudovány v letošním roce a v Benešově spíše příští rok, řekl ČTK hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS).

 

V benešovské nemocnici, která je pavilonového typu, bude zapotřebí postavit novou budovu. V Mladé Boleslavi by měly být práce jednodušší, protože se jen rozšíří dosavadní příjem chirurgických oborů.

Kraj chce podle Kupky současně s budováním centrálních příjmů jednat s pojišťovnami o přizpůsobení úhrad této nové skutečnosti. „Z hlediska moderní medicíny je centrální urgentní příjem nezpochybnitelně správný směr,“ dodal.

Ředitel benešovské nemocnice Roman Mrva v únoru při svém nástupu do funkce uvedl, že vybudování centrálního příjmu považuje za svou prioritu. Měl by být vytvořen tak, aby nijak neomezoval chirurgickou ani ortopedickou ambulanci. Dosavadní pavilony mají být díky novému pracovišti propojeny a personál pacienty nebude muset převážet po chodníku.

Z ostatních krajských nemocnic mají centrální příjmy kladenská a příbramská nemocnice. V případě kolínské fungují odděleně interní příjem a chirurgický.

-čtk-