Zveřejňování smluv vypadá krásně transparentně, ale v reálné praxi zdravotnických zařízení přináší velké množství problémů, které se pokoušejí poslanci napravit už druhým pokusem. Ten má nyní naději, že projde a nemocnice si snad alespoň částečně oddechnou. Foto: Koláž ZD

Nový poslanecký návrh na zmírnění zákona o registru smluv je pro zdravotnictví výhodnější než senátní

Skupina klíčových poslanců napříč politickým spektrem vytvořila kompromisní návrh úlev k registru smluv. Je příznivější pro zdravotnictví než návrh, který do sněmovny poslal zpět k hlasování senát. Platnost smluv, týkajících se léků a zdravotnických prostředků, nebude vázána na jejich zveřejnění. Zveřejnit smlouvu ale povinné bude, musí se tak stát do tří měsíců od jejího uzavření, jinak by pozbyla platnosti od počátku. Vypadla však lhůta 15 dnů pro zveřejnění metadat, obsahujících identifikaci smluvních stran, vymezení předmětu smlouvy, cenu či hodnotu a datum uzavření smlouvy. Navíc smlouva nemusí mít jenom písemnou podobu. Tyto úlevy uvítají nemocnice, které se obávaly dopadu na praxi nakupování léků a zdravotnických prostředků po 1. červenci, kdy má vejít v platnost plné znění zákona o registru smluv.  

 

Návrh, pod nímž je na prvním místě uvedený poslanec ANO a místopředseda sněmovny Radek Vondráček, podepsali také šéfové klubů ČSSD, KDU-ČSL, ODS, KSČM a Úsvitu. Chybí pouze TOP 09. Návrh by měla nyní posoudit vláda, která má nejbližší zasedání v pondělí 29. května, pak by putoval do prvního čtení a prolétl sněmovnou ve zkráceném řízení začátkem června. Na tomto postupu se dohodli klíčoví funkcionáři sněmovny. Návrh je vnímán jako kompromis mezi původním pozměňovacím návrhem KDU-ČSL a senátní verzí. Obsahuje výjimku ze zveřejňování pro některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu a národní podnik Budějovický Budvar, dále pro smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami a pro kolektivní smlouvy.

Nový „Vondráčkův návrh“ by měl nahradit původní návrh KDU-ČSL i vratku ze senátu, která lidovecké dílo upravovala. Pro nemocnice je podstatné, že i senátní návrh je lepší než současný stav a Vondráčkův návrh je ještě výhodnější než senátní verze. Podmínkou ovšem je, aby se sněmovna na jednom z těchto návrhů shodla, protože jinak by zůstal v platnosti současný stav a po 1.7. by žádná objednávka léků v hodnotě nad 50 tisíc korun nebyla platná, dokud by nebyla zveřejněna v registru smluv, což by mohlo ochromit zásobování život zachraňujícími léky (a podobně i  zdravotnickými prostředky, jak už jsme opakovaně v ZD psali). Podpisy šéfu téměř všech parlamentních klubů ovšem dávají šanci uspět nejnovějšímu Vondráčkově návrhu.

Ve zdůvodnění Vondráčkova návrhu se uvádí, že se zavádí pro zveřejňování smluv uzavřených za účelem zajištění dodávek léčiv nebo zdravotnických prostředků speciální režim. „Aby plnění z těchto smluv nebylo ohroženo praktickými problémy spjatými se zveřejněním smlouvy, zajišťuje návrh, že u těchto smluv není jejich účinnost podmíněna zveřejněním. Pro odstranění problémů spjatých s povinnou písemnou formou všech zveřejňovaných smluv, návrh umožňuje i uzavření smlouvy jiným způsobem umožňujícím uveřejnění smlouvy prostřednictvím registru smluv, což zajišťuje možnost uchování současné praxe uzavírání smluv, která mnohdy nebyla postavena na písemné formě,“ píše se v návrhu a dále se uvádí, že: „Důvodem speciálního režimu je zajištění plnění z výše…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit