Zleva: Adam Vojtěch, Věra Adámková, Rostislav Vyzula a Andrej Babiš. Koho si vybere šéf hnutí na post ministra zdravotnictví? Foto: Koláž ZD

Z politiky jsem zřejmě vyřazen, říká profesor Vyzula. Na pozici ministra by rád viděl Adama Vojtěcha

Krajské sněmy hnutí ANO v těchto dnech sestavují kandidátky pro volby do poslanecké sněmovny. Pokud jsou pravdivé průzkumy veřejného mínění, pak bude mít politické uskupení vedené Andrejem Babišem dost velkou sílu na to, aby si řeklo o rezort zdravotnictví. Lze předpokládat, že kdo bude na kandidátkách hodně vysoko a má nějaký vztah ke zdravotnictví, může se stát za ANO třeba i ministrem zdravotnictví. Jaké jsou šance tři osobností, o nichž se v kuloárech mluví jako o možných kandidátech na tento post: profesora Vyzuly předsedy Výboru pro zdravotnictví PS PČR, Adama Vojtěcha, poradce ministra financí pro zdravotnictví a nové vycházející hvězdy ANO profesorky Věry Adámkové, preventivní kardioložky z pražského IKEM? Čistě podle umístění na kandidátkách by favoritkou uměla být právě Věra Adámková.

 

Loajalita nebyla oceněna

Profesor Rostislav Vyzula byl v končícím volebním období hodně vidět, ať už v roli předsedy sněmovního Výboru pro zdravotnictví, nebo člena správní rady VZP. Vášnivě hájil své četné nápady, jak zlepšit české zdravotnictví, i svého šéfa Andreje Babiše. Aktivní a loajální poslanec však přesto už není v hnutí v kurzu a na svou politickou budoucnost se dívá skepticky. „Jsem na kandidátce Jihomoravského kraje, ale na nevolitelném 9. místě. Funkcionáři krajského předsednictva mi řekli, že si mám vyzkoušet teorii kroužkování, ale sami se raději dali na přední místa. Pro jistotu. Sice jsem jim vysvětloval svoje stanovisko, ale bez výsledku. Chvíli jsem si připadal jako napaden virem WannaCry, ale nikoliv. Dám si sedmičku dobrého bílého Blatelu a život jde dál,“ sdělil profesor Vyzula Zdravotnickému deníku. V případě úspěchu ANO ve volbách by ale doporučoval, aby jedním z jeho resortů bylo zdravotnictví. „Pochopil jsem, že z pozice Výboru pro zdravotnictví je možné leccos udělat, ale ministerstvo má větší váhu. V průběhu posledních 3 let jsem připravoval, společně s dalšími odborníky, strategii českého zdravotnictví – tzv. 20 zdravých vět. Věnovali jsme se tomu velmi pečlivě a strategie je připravená. Takže je možné ji jen převzít, ev. dále zdokonalit a najít si priority. Osobně to vidím na záležitosti fungování zdravotních pojišťoven, vícezdrojového financování a e-Health. Pozvolná, ale jednoznačně a rázně,“ vysvětluje poslanec Vyzula, který, jak vidno, nezanevřel na celé hnutí a věří, že by si se zdravotnictvím poradilo. „Z politiky jsem zřejmě vyřazen, ale na pozici ministra pro zdravotnictví bych nejraději viděl Adama Vojtěcha,“ dodává Vyzula.

Babišův poradce hovoří opatrně

Třicetiletý poradce ministra financí Adam Vojtěch si není členem ANO (na rozdíl od Vyzuly, který jím je od roku 2013), ale těší se důvěře Andreje Babiše. Šéf hnutí dokonce na svém Facebookovém profilu nedávno zveřejnil fotografii A. Vojtěcha s brankářem Hniličkou s tím, že je oba uvedl jako mladou generaci nastupujících kandidátů za hnutí ANO.

Zdroj: FB profil Andreje Babiše

„Adam Vojtěch, náš expert na zdravotnictví a bývalý šéf spolku Všehrd na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, bude kandidovat za Jihočeský kraj. Mimochodem je semifinalista Superstar z roku 2005,“ představil Babiš Vojtěcha. Mohl by tento mladý právník být třeba i ministrem zdravotnictví? Nikdo nevidí do hlavy Andreji Babišovi, avšak Adam Vojtěch v rezortu pozorně naslouchá a nyní, po více než třech letech jakéhosi samostudia, projevuje slušnou orientaci ve zdravotnickém systému (viz jeho vstoupení u Kulatého stolu Zdravotnického deníku zde).  Chválí ho i  profesor Vyzula: „Pracoval velmi tvrdě na problematice, hodně se naučil, zná základní potřeby a pracoval se mnou na zmiňované strategii – 20 zdravých vět. Myslím, že by to byla nejlepší volba.“

Sám Vojtěch o sobě samém mluví velice opatrně. Ke svým politickým ambicím se nechce vyjadřovat, dokud ještě nejsou definitivně hotové kandidátky a nic není oficiální. „Můj rodný kraj jsou Jižní Čechy, kde mám stále i trvalé bydliště, a proto pro mě připadá v úvahu kandidatura pouze v tomto kraji,“ napsal nám. Krajský sněm ANO před týdnem kandidátku schválil a Adam Vojtěch je na ní napsán na osmém místě, to je jen o jedno místo lepší výsledek, než má prof. Vyzula. Samozřejmě ministrem se může stát, i kdyby se mu do sněmovny nepodařilo proniknout. Je tu ale ještě jedna možnost, která se týká jak Vojtěcha, tak Vyzuly – předseda hnutí ANO Andrej Babiš má pravomoc do kandidátek, sestavených krajskými sněmy, zasáhnout. A k Adamu Vojtěchovi se hlásí, přinejmenším na Facebooku.

Černý kůň: profesorka z IKEM

Pokud bychom ovšem měřili šanci na post ministra zdravotnictví podle umístění na kandidátce v kombinaci s lékařským a profesorským titulem, pak by černým koněm Andreje Babiše mohla být Věra Adámková, přednostka Pracoviště preventivní kardiologie pražského IKEM.. Kandidovala za hnutí ANO už do senátu, ale neúspěšně. Nyní je ale na třetím místě sněmovní pražské kandidátky, hned za ministry obrany Stropnickým a spravedlnosti Pelikánem. Pravděpodobnost, že zasedne v parlamentu, je tedy vysoká. Lidem nebude neznámá, i když si jí zatím nespojují s ANO. Vzhledem ale ke svému odbornému zaměření často vystupuje v televizi, i v lifestylových pořadech, a to k tématům prevence nemocí, zdraví sportovců, kouření apod. Když kandidovala do senátu, chtěla otevřít otázku zdravých potravin, či přehodnocení očkovacího kalendáře. Andrej Babiš by mohl marketinkově využít paní přednostku jako komunikativní ministryni s lékařským a profesorským titulem a Adam Vojtěch by mohl v roli náměstka ve skutečnosti ministerstvo řídit. To už jsou ale jenom spekulace. „Paní profesorka Adámková je bezesporu erudovaným odborníkem, ovšem nemyslím si, že v tuto chvíli je na místě komentovat, jestli by byl někdo dobrým nebo špatným ministrem. To je skutečně předčasné,“ napsal Zdravotnickému deníku Adam Vojtěch.

„Potřebujeme hodně ve zdravotnictví udělat, i když se zdá, že nám zdravotní péče funguje. Jsem si vědom řady problémů, mimo jiné i personální problémy a nutnost opravit většinu našich nemocničních zařízení. Problémů je opravdu hodně a není možné je bagatelizovat a nechávat se ukájet současnou situací, že to jde. Ano, jde to, ale na základě obrovské empathie a entuziasmu zdravotnických pracovníků a to nemůže vydržet věčně,“ shrnuje Rostislav Vyzula důvody, proč by se ANO mělo  o rezort ucházet. Kdo za ministerstvo zdravotnictví ale konkrétně převezme odpovědnost, kdyby k takové situaci došlo, zatím jasné není. Andrej Babiš může překvapit a přijít s úplně jiným jménem. Čistě marketinkové pojetí politiky potřebuje neustálou změnu.

-cik-

Profesor Vyzula o svém působení v politice

„Na vlastní kůži jsem pochopil, co je to "politika" a to mne obohacuje. Jsem přesvědčen, že jsem přispěl řadou dobrých myšlenek do zdravotnictví a jsem s tím spokojen (protikuřácký zákon, ušetření miliard za léky, vzdělávání lékařů a další). Je pochopitelné, že se mi nemohlo podařit vše, co jsem chtěl. Politika je přeci o kompromisu a to mne překvapilo pozitivně. Existují v politice i lidé, kteří pracují pro občany a nikoli jen pro sebe. Není možné paušalizovat, že politika je jen zkorumpovaná a všichni politici taky. S tím bych nesouhlasil. Jen je třeba najít ty pravé!!! To bude v dalších volbách nejdůlěžitější. Jen nevím, zda si lidé udělají tu práci a zjistí si, KDO je KDO? Rád bych, kdyby účast ve volbách byla jako nedávno ve Francii a lidi si opravdu zvolili toho, koho znají, komu rozumějí a kdo je bude opravdu zastupovat a pracovat pro ně.“