„Jsme jediným krajem, který nad rámec navýšení peněz od pojišťoven dvakrát přidal na mzdy sester a jednáme dál," tvrdí hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Foto sestřičky z Nemocnice Karlovy Vary: www.kkn.cz

Sestry se bojí sester. Pomoci infekčnímu oddělení ve Varech brání obavy s nepřátelství

Sestry ze zdravotnických zařízení v Karlovarském kraji zatím nechtějí krátkodobě pomoci infekčnímu oddělení v Karlových Varech, které muselo být kvůli nemoci tří sester dočasně uzavřeno. Podle hejtmanových náměstků Petra Kubise (ANO) a Jana Bureše (ODS) se obávají toho, že je bude kmenový personál nemocnice sdružený v Iniciativě sester vnímat nepřátelsky. Oddělení tak i přes snahu kraje zůstává uzavřeno.

 

Pomoc původně nabídly například sestry ze sociálního ústavu v Mariánské. Jenže podle Kubise mají nyní obavy. „Sestry, které chtěly původně do nemocnice, mají obavy, že by se na ně ostatní koukali skrz prsty a že by jim kmenový personál nepomohl, aby se mohly na oddělení zapracovat,“ uvedl Kubis.

Iniciativa sester, která intenzivně bojuje za zvýšení mezd zdravotních sester, ve své letáku napsala: „Dnes máme jedinečnou šanci, jak politiky a vedení k co nejrychlejšímu řešení krize donutit. Tu šanci si nedejme vzít. Nedejme si ji vzít ani těmi zaměstnankyněmi, které uvažují o ‚výpomoci‘ na infekčním buď kvůli zalíbení se vrchnosti, nebo kvůli vidině krátkodobého finančního přilepšení si, (kvůli kterému by sabotovaly náš boj za dlouhodobé, jisté a výrazné přidání do základů).“

„Byl jsem nejprve nadšen z toho, jakou odezvu měla naše výzva k pomoci tomuto oddělení. Teď jsme v situaci, kdy přes všechno úsilí je tahle věc torpédovaná ze strany iniciativy,“ uvedl Bureš.

To ale sestry, které v Iniciativě sester působí, odmítají. „Musím se ohradit, že bychom nějak vyhrožovaly sestrám, které by chtěly na infekčním oddělení pomoci. Jen to ale podle nás oddaluje krizi, která tu skutečně je. My bychom samy byly ochotny oddělení pomoci, ale za splnění podmínek, které požadujeme,“ řekla dnes ČTK Miroslava Korseltová, vrchní sestra interního oddělení nemocnice v Chebu.

Podle hejtmanky Jany Vildumetzové (ANO) není leták podepsaný. „Jsme jediným krajem, který nad rámec navýšení peněz od pojišťoven dvakrát přidal na mzdy sester a jednáme dál,“ uvedla.

Sestry z Iniciativy sester chtějí vyrovnat mzdy na úroveň mezd v ostatních zdravotnických zařízeních v regionu. Je to řádově o několik tisíc víc na základní mzdě.

Hejtmanka uvedla, že od března byly mzdy zvýšeny z peněz od pojišťoven zhruba o 2000 korun. Kraj přidal v únoru deset milionů pro krajskou nemocnici, což jsou další 2000 ke mzdám sester, a v dubnu zastupitelstvo přidalo ještě jednou deset milionů na další zvýšení o 2000 korun, uvedla. Od ledna 2018 chce kraj zavést ve svých nemocnicích v Chebu a Karlových Varech tabulkové mzdy, jako mají sestry ve fakultních nemocnicích.

Podle Korseltové krajem deklarované navýšení nebylo takové, jak kraj sliboval. „Od pojišťoven jsme dostaly o deset procent navíc, ale nebylo to 2000, protože u zdravotnického asistenta byl základ 13.700 korun a u sestry 18.500. Takže ani ne všechny sestry dostaly 2000 navíc,“ uvedla Korseltová. Navýšení z peněz kraje pak podle ní přidalo sestrám v únoru zhruba 1000 korun a v dubnu asi 1200 korun.

-čtk-