Biovak je dnes samozřejmou součástí připravenosti na zavlečení vysoce nakažlivých chorob. Biovaky ze Zlína jdou ve světě na odbyt. Foto: EGO Zlín

EGO Zlín dodalo stovky biovaků do Jižní Koreje, chce i do Británie

Společnost EGO Zlín dodala do Jižní Koreje velké množství biovaků, které slouží k transportu nakažených lidí, zakázka souvisí s nebezpečným virovým onemocněním MERS. Zájem je i v dalších státech, v Africe, Kanadě, Rusku či Brazílii, řekl ČTK ředitel firmy Pavel Kostka. EGO Zlín usiluje například o zakázku pro britskou armádu. „Velký boom biovaků byl v Africe kvůli ebole, nyní je velkým odběratelem Jižní Korea, kde se objevil MERS. Dodali jsme tam skoro 300 biovaků,“ uvedl ředitel.

 

„Původně jsme biovak řešili hlavně kvůli transportu pacientů s nebezpečnou nákazou, ale nyní musíme být připraveni na hromadná neštěstí, s výskytem chemikálií či radiace,“ uvedl Kostka. Zásah záchranných složek může být podle něj při těchto událostech na větší ploše. Záchranáři mají k dispozici ochranné obleky, ale nyní se řeší, jak ochránit lidi, kteří v daném místě jsou, či zraněné.

Firma proto nabízí například kukly s dýchacím zařízením, které na rozdíl od masek sedí na každý obličej. „Zaměřujeme se také na speciální výrobky pro hromadnou ochranu. Může nastat mimořádná situace velkého rozsahu, jsou to speciální mobilní pracoviště, kde pacienty ochráníme, uděláme čistý ostrov v tom prostoru, který je kontaminován,“ řekl Kostka.

Firma se zabývá také dodávkou pro britskou armádu, která má zájem o transportní prostředky, kukly i patologické vaky. Dodávka by se týkala příštího roku.

EGO Zlín je výrobcem a dodavatelem komplexního systému biologické ochrany, logistických a dekontaminačních systémů a prostředků pro urgentní medicínu či dlouhodobou péči. Loni společnost například představila speciální sanitní vůz určený pro převoz pacientů s vysoce nakažlivými nemocemi. Firma dodává do 52 zemí, reaguje na aktuální požadavky a dodávku přizpůsobuje konkrétní zemi či účelu. Společnost byla založena v roce 1992, má asi 30 stálých zaměstnanců, její tržby se pohybují kolem 50 milionů korun.

-čtk-