Karlovarská krajská nemocnice se potýká s nedostatkem středního zdravotnického personálu. Aktuální nemocnicím chybí 100 až 150 sester. Foto: koláž ZD

Karlovarská krajská nemocnice chce stabilizovat personál

Karlovarskou krajskou nemocnici a. s. (KKN) začalo řídit nové představenstvo v čele s Jitkou Samákovou. Chce zejména ekonomicky a personálně stabilizovat nemocnice v Karlových Varech a Chebu, které KKN spravuje. Na to bude ale třeba najít nové nebo zvýšit současné příjmy KKN, řekla novinářům nová předsedkyně představenstva KKN Samáková.

 

Uvedla, že bude třeba se soustředit na vyšší platby od zdravotních pojišťoven, ale i na přímé platby od pacientů. Hlavně karlovarská nemocnice by mohla využít i lázeňských hostů, kterým by mohla nabídnout odborné a nadstandardní služby. „To všechno ale nebude možné bez personálního zajištění,“ konstatovala Samáková.

KKN se v potýká s citelným nedostatkem středního zdravotnického personálu. Aktuální nemocnicím chybí 100 až 150 sester. Část z nich, sdružená do Iniciativy sester, požaduje výrazné zvýšení mezd na úroveň ostatních zdravotnických zařízení v regionu, jinak hrozí hromadnými výpověďmi.

Na mzdy sester už přidala od března KKN z navýšených plateb od zdravotních pojišťoven, 20 miliony přispěl na sestry kraj, který je zřizovatelem KKN. O další asi 2000 korun by se sestrám mohla zvýšit mzda díky penězům od vlády od července.

Kritický nedostatek sester se projevil na začátku května, kdy muselo být dočasně uzavřeno infekční oddělení karlovarské nemocnice. Tam se podařilo díky návratu sester z pracovní neschopnosti a pomoci sester z jiných oddělení i nemocnic situaci vyřešit a ode dneška je oddělení opět v provozu, i když jen s deseti lůžky.

Částečná omezení na odděleních, která by ale neměla být výrazně větší než v minulých letech, předpokládá vedení KKN i o prázdninách kvůli vybírání dovolených.

Nové představenstvo, které vzešlo z výběrového řízení, tvoří kromě Samákové ještě Josef März a David Bracháček. Oba dva byli v představenstvu i dosud.

-čtk-