Foto: Max Pixel

Výdělky v sociálních službách se od července zvýší o 23 procent

Výdělky v sociálních službách vzrostou od července o 23 procent. Nařízení, které mění tarifní tabulky, schválila včera vláda. Na twitteru to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něj kabinet také rozhodl o poskytnutí dotací 1,1 miliardy korun, které by kraje a poskytovatelé péče měli použít na růst platů a mezd.

 

Vládní nařízení ruší tři z devíti platových tabulek. Řada pracovníků s nízkými výdělky se tak přesune do vyšších tarifů. Podle informačního systému o průměrném výdělku si loni pečovatelé v sociálních službách či domácnostech seniorů vydělali v průměru 19.058 korun hrubého i s odměnami a všemi příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla na 18.821 korun.

Odbory a poskytovatelé péče si proto dlouhodobě stěžovali na to, že kvůli malému odměňování chybějí v Česku tisíce pečovatelek a pečovatelů, kteří by se starali o seniory a postižené. Hrozí tak omezení péče.

Navýšení mezd se výrazně dotkne hlavně krajů, přes které jdou peníze na financování sociálních služeb. „S dnešním rozhodnutím vlády se musíme důkladně seznámit. Pak bude možné říci, zda schválené finanční prostředky budou stačit. Zvýšení mezd vítáme, vždy je však třeba vědět, z čeho to zaplatit,“ řekla ČTK předsedkyně Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová (ANO).

„Peníze pocházejí ze tří oblastí: z úspor na ministerstvu práce a sociálních věcí, vládní rozpočtové rezervy a úspor na státním dluhu,“ uvedl po jednání kabinetu Sobotka. Doplnil, že pracovníci v regionálním školství dostanou podle dřívější dohody přidáno ze státního rozpočtu. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) po jednání vlády řekl, že státní kasa je prázdná, další požadavky už podle něj nelze na letošní rok přijmout. „Osobně mě potěšilo, že jsme mohli něco udělat pro sestry a sociální pracovníky,“ dodal.

Kabinet projednával dnes tři varianty přidání. Přiklonil se k té, díky níž si pracovníci v sociálních službách přilepší nejvíc.

„Dlouhé roky se diskutuje o tom, že tito lidé mají nepřiměřeně nízké platy, že tabulky nevyhovují současné situaci na trhu práce,“ řekl novinářům premiér. Před schvalováním uvedl, že stát je připraven krajům přispět do 50 procent potřebné sumy na zvýšení výdělků.

Podle podkladů pro vládu by stát na přidání ve druhém pololetí potřeboval 1,1 miliardy a samosprávy 1,28 miliardy. Ministerstvo práce žádalo na dotace pro poskytovatele 1,16 miliardy. Už dřív uvedlo, že může dát 200 milionů a zbytek by měl poskytnout státní rozpočet. Kraje si na negativní dopad vládních nařízení na své rozpočty stěžují, zmínily třeba předpis o navýšení mezd řidičů.

„Vláda schválila, že krajům pošleme částku 1,16 miliardy. Okamžitě bude odesláno 700 milionů, další částky budeme hledat,“ řekla ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD). Už dřív uvedla, že díky změně tarifů si od července přilepší 93.000 zaměstnanců státu a 72.000 pracovníků, které platí samosprávy. Týkalo by se to lidí v sociálních službách a kulturních zařízeních, umělců, nepedagogických pracovníků ve školství, zdravotníků, technického personálu i administrativních sil.

Podle místopředsedkyně opoziční TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je dobře, že se v příznivé ekonomické situaci přidává lidem ve školství, kultuře a hlavně v sociálních službách. Uvedla, že zvýšení výdělků navrhovala její strana už před rokem. „Nic z toho však koalice (ve Sněmovně) nepodpořila. Nyní, pět měsíců před volbami, s podobnými návrhy přichází sama vláda,“ řekla. K přidání pracovníkům v sociálních službách kabinet vyzývala podle svého šéfa Petra Fialy i ODS. Uvítal, že se výdělky od července zvednou.

-čtk-