Z pěti zdravotnických zařízení společnosti skončily loni v zisku Pardubická krajská nemocnice a Orlickoústecká nemocnice. Foto: Pardubický kraj

Nemocnice Pardubického kraje skončily loni se ztrátou tři miliony

Společnost Nemocnice Pardubického kraje, do které patří nemocnice v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí, skončila v loňském roce se ztrátou 3,041 milionu korun. V roce 2015 vytvořila čistý zisk 413.000 korun. Uvádí to výroční zpráva společnosti zveřejněná ve Sbírce listin. Podle původních plánů měl loňský rok skončit se zhruba desetimilionovou ztrátou.

 

V zisku byly Pardubická krajská nemocnice a Orlickoústecká nemocnice, ostatní byly ve ztrátě. Na nich se podepsalo mimo jiné zvyšování mezd, nedostatek pracovníků a z toho plynoucí omezení provozu v Litomyšli a opravy technických zařízení v Chrudimi.

„Výsledek považuji de facto za vyrovnané hospodaření. Jsme jedna společnost, každá nemocnice má jiné spektrum výkonů a není správné je oddělovat. Je ale samozřejmě tlak na to, aby se všechny nemocnice chovaly co možná nejekonomičtěji,“ řekl ČTK generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald. Na letošní rok je naplánována ztráta společnosti zhruba 30 milionů korun.

Nemocnice dostávají od Pardubického kraje takzvané vyrovnávací platby, kterými jim hejtmanství odpouští nájemné z budov a pojištění a přispívá na činnost protialkoholní záchytné stanice nebo pohotovosti, které zdravotní pojišťovny nehradí. V roce 2016 dosáhly tyto platby 120 milionů korun.

Na konci loňského roku měly nemocnice 2232 lůžek, lékaři v nich ambulantně ošetřili přes milion pacientů, dalších 89.000 hospitalizovali.

Průměrný přepočtený počet zaměstnanců nemocnic se zvýšil z 4170 v roce 2015 na loňských 4196. V součtu přibylo deset zdravotnických pracovníků včetně lékařů a 16 zaměstnanců v dělnických a technicko-hospodářských profesích. Mzdové náklady loni dosáhly 2,159 miliardy korun, o rok dříve to bylo 2,125 miliardy, což je nárůst o téměř sedm procent. Od letošního 1. března vzrostly tarifní mzdy zaměstnanců o deset procent, přesto nemocnice stále bojuje s nedostatkem lékařů i nelékařského zdravotnického personálu.

„Velký minusový vliv na původní plán i finální výsledek mělo navyšování osobních nákladů dané kolektivní dohodou i celkovým tlakem na pracovním trhu. Personální situace v nemocnicích je v současné době nelehká a zdravotníci si vyšší ohodnocení určitě zaslouží. Tento aspekt se v hospodaření nemocnic projeví ještě výrazněji v dalších třech letech,“ sdělil ČTK krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS).

Letos společnost zveřejnila plán rozvoje. Podle něj se zdravotní péče v nemocnicích bude více koncentrovat do některých pracovišť, na původních zůstanou ambulance či denní stacionáře. Vzniknou i nová specializovaná centra a ambulance, uvolněná lůžka budou využita pro posílení následné péče. Nemocnice ke změnám nutí obtížná personální a finanční situace, vliv na léčbu by však podle jejich managementu mít neměly.

Ekonomické výsledky společnosti Nemocnice Pardubického kraje v roce 2016

výsledek (mil. Kč)
Pardubická krajská nemocnice 20,891
Chrudimská nemocnice -22,056
Svitavská nemocnice -26,744
Litomyšlská nemocnice -7,042
Orlickoústecká nemocnice 31,909
celkem -3,041

Zdroj: výroční zpráva

-čtk-