Americký úřad CDC varuje před konzumací placenty v jakékoliv formě. Ani vpravení do kapslí nezabrání šíření závažné infekce. Onemocnět může nejen matka, ale ohroženo je především její dítě. Foto: Koláž ZD

Sníst svou placentu po porodu? Nebezpečný nesmysl „alternativní“ medicíny

Konzumace placenty nemá žádný zdravotní přínos, právě naopak. Přesto některé matky věří, že dělají pro sebe i své děti to nejlepší. Americký úřad Centers for Disease Control and Prevention však upozorňuje na možná rizika. Zdrojem opakované závažné bakteriální infekce u novorozence v americkém státě Oregon byla sušená lidská placenta v kapslích, které užívala matka.

 

Teprve několikadenní novorozenec musel hospitalizován na jednotce intenzivní péče kvůli vážným dýchacím problémům. Následoval odběr krve a také mozkomíšního moku s cílem určit příčinu onemocnění. Na základě těchto vyšetření byla dítěti cíleně nasazena antibiotika, aby se u něj předešlo pravděpodobnému rozvoji celkové sepse. Po jedenácti dnech hospitalizace, kdy bylo podáváno antibiotikum ampicilin, bylo dítě propuštěno do domácí péče. Za dalších pět dní muselo být dítě hospitalizováno znovu, opět se známkami vážné bakteriální infekce, a to i přesto, že bylo během předchozí hospitalizace léčeno vhodnými antibiotiky, která byla zvolena na základě laboratorních testů. Nebylo zřejmé, proč dítě onemocnělo a co víc, proč u něj v tak krátké době byla opakovaně prokázaná infekce způsobená bakterií Streptococcus agalactiae.

Třetí den druhé hospitalizace se objevila první stopa po zdroji infekce. K ošetřujícímu lékaři se dostala informace z porodnice, kde dítě přišlo na svět, že si matka po porodu vyžádala placentu k dalšímu použití. Konkrétně měla uzavřenou smlouvu s firmou, která rodičkám poskytuje zpracování jejich placenty. V tomto případě byla placena vysušena, rozdrcena a tento prášek vložen do kapslí. Dvě takto připravené kapsle s placentou pak matka užívala třikrát denně. Celý případ, k němuž došlo ve státě Oregon na podzim roku 2016, před pár dny zveřejnil americký úřad Centers for Disease Control and Prevention (CDC) s cílem upozornit na zdravotní rizika spojená s konzumací lidské placenty. Právě pojídání placenty v různých podobách se stalo trendem, kterému podléhají jak některé celebrity, jako například nedávno Kim Kardashianová nebo Alicia Silverstoneová, tak běžné matky. S konzumací placenty v různých podobách se pak lze setkat i v Česku.

Tkáň placenty jako zdroj infekce

Nemocného novorozence nakazila bakteriální infekcí jeho matka, která užívala infikovanou placentu v kapslích. Tyto kapsle posloužily jako rezervoár pro streptokokové bakterie. Jak následně během podrobnějšího pátrání po zdroji infekce vyšlo najevo, matka ve 37. týdnu těhotenství absolvovala screeningové vyšetření na přítomnost bakterie Streptococcus agalactiae. Tehdy byly výsledky negativní. Pokud by se prokázala přítomnost bakterií, znamenalo by to ohrožení pro nenarozené dítě a nutnost zamezit přenosu infekce z matky na dítě během porodu, což byl důvod k provedení těchto testů.

Když se objevilo podezření, že by zdrojem infekce u novorozence, mohly být právě kapsle se sušenou placentou, byly provedeny další podrobnější testy, včetně kompletního genomového sekvenování. To určilo, že u dítěte způsobil zdravotní problémy zcela shodný typ bakterie Streptococcus agalactiae, jako byl prokázán v kapslích obsahujících placentu. Zpráva CDC také informuje o tom, že v tomto konkrétním případě se jednalo o bakterie s vyšší virulentností usnadňující přenos infekce a také umožňující proniknout přes hematoencefalickou bariéru. „Ženy konzumují placentu kvůli údajným příznivým účinkům na fyzické i psychické zdraví, ačkoliv pro toto chybí vědecké důkazy. Tkáň placenty se konzumuje syrová nebo upravená vařením, sušením, konzervací nebo jinými způsoby,“ shrnuje CDC.

Problematické je i samotné zpracovaní placenty, zejména proto, že ženy, které konzumují kapsle s touto tkání, nejsou informovány o možných zdravotních rizicích. „Neexistují žádné standardy pro zpracování placenty ke konzumaci,“ upozorňuje CDC. Konktrétně je třeba dosáhnout zahřátí na teplotu 54 °C po dobu 121 minut, aby došlo ke snížení počtu bakterií salmonely. V tomto konkrétním případě ani nebyla placenta dostatečně dlouho tepelně upravena, aby došlo k eliminaci bakterie Streptococcus agalactiae. To, že matka pravidelně užívala infikované kapsle, pak bakteriím zajistilo vhodné podmínky pro osídlení jak její kůže, tak trávicího traktu. Tím také rostlo riziko, že se bakterie přenesou na novorozence. „Proces enkapsulace (pozn. redakce: usušení, rozemletí a nasypání do kapslí) sám o sobě nevylučuje přítomnost infekčních patogenů, proto je na místě se vyhnout konzumaci kapslí s placentou,“ varuje CDC. Podle webových stránek společnosti, která připravila infikované kapsle, byla placenta vysušena při teplotě 46 až 71 °C. Z jedné placenty tak může být připraveno zhruba 150 až 200 kapslí, které se uchovávají při pokojové teplotě. Americký úřad Centers for Disease Control and Prevention tak doporučuje vzdělávat o zdravotních rizicích matky, které se rozhodnou pro tento způsob využití placenty a konzumaci z ní připravených kapslí.

Kontraindikace podle „tradiční čínské medicíny“

Konzumace placenty je rozšířená nejen v zahraničí, ale i v Česku. O tomto nesmyslném trendu jsme informovali před dvěma lety. Ženy pojídají placentu, protože věří, že si tímto způsobem zajistí dobré psychické i fyzické zdraví po porodu. Pojídání placentových kapslí je pak poměrně pohodlné. „Není divu, že enkapsulace je nejčastější formou zpracování placenty: je jednoduché kapsle spolknout, mají dlouhou životnost a mohou být po porodu rychle připraveny. Pro tyto kvality je enkapsulace ideálním řešením zpracování placenty,“ popisuje na svém webu Nezávislá asociace pro zpracování a enkapsulaci placenty, společnost, která nabízí zpracování placenty do kapslí podle „tradiční čínské medicíny“.

„Charakteristickým znakem tohoto způsobu zpracování je vaření v páře. Placenta se před sušením napařuje s bylinami a kořením. Vaření v páře – přidání ‚tepla‘ do placenty – se považuje v čínské medicíně za prvek, který tonizuje, povzbuzuje energii a vyživuje krev. Procesem vaření v páře však dojde ke ztrátě enzymů a je možné, že se sníží i obsah hormonů,“ přibližuje web výrobu kapslí. „Tonizační a výživné vlastnosti placenty připravené metodou TCM se nejlépe hodí k dlouhodobému užívání, kdy cílem je snížit poporodní deprese, zlepšit produkci mléka nebo ‚dobít‘ tělo po porodu,“ doporučuje web.

U užívání placenty v kapslích pak vyjmenovává tyto „kontraindikace“ vycházející z „tradiční čínské medicíny“. „Placenta by neměla být užívána, pokud je v těle teplo z nedostatku yin. Tento nedostatek se dá charakterizovat jako rozpálené tváře, horké dlaně a chodidla, odpolední horečka, noční pocení (ano tohle je běžné v průběhu menopauzy a mnohé z toho je způsobeno yin). Vzhledem k tomu, že v Tradiční Čínské Medicíně je mnoho akutních onemocnění – zvláště ty onemocnění spojená s horečkou, zimnicí, bolestí, kýcháním – považováno za invazi patogenního zla, placenta by při těchto příznacích neměla být nikdy užívána. Placenta má silný tonizační účinek a nemůže rozlišovat mezi tělesnou obrannou čchi a invazivním patogenem,“ popisuje web, podle něhož by placentu neměly užívat ženy, které po porodu dostanou chřipku: „Právě ony by se stejně tak měly vyhnout jakékoli tonizaci (placentě nebo jiným tonizačním prostředkům).“

Když jde o zdraví, nespoléhejte se na rady celebrit

Na zájem o konzumaci placenty mají nemalý vliv také celebrity, jak připomíná americký web STAT. Podle jím oslovené profesora zdravotnického práva Timothy Caulfielda, který působí na University of Alberta, a také je autorem knížky „Is Gwyneth Paltrow Wrong About Everything?“ zaměřené na to, jak celebrity šíří pseudovědecké nesmysly, je konzumace placenty příkladem jevu, který zpopularizovaly právě celebrity, ačkoliv u něj chybí jakékoliv smysluplné vědecké důkazy. „Síla kultury celebrit je obrovská a jsem přesvědčen o tom, že právě toto je příkladem,“ uvedl profesor Caulfield. Pokud by podle něj Kim Kardashianová nezveřejňovala na svém twitterovém účtu fotografie zobrazující kapsle z její vlastní placenty, nebo Alicia Silverstoneivá nevychvalovala kapsle se sušenou placentou jako „šťastné pilulky“, asi by se jimi tolik mnohem méně slavných matek neinspirovalo a nejedlo placentu taky.

Pokud jde o vlastní zdraví, je podle profesora Caulfielda vhodnější ignorovat doporučení celebrit. „To, co byste skutečně měli chtít, je dostatek vědeckých důkazů. Hledejte důvěryhodné zdroje informací, které vychází z vědeckého poznání. To byste měli chtít. Opravdu nechtějte prameny vycházející jen z jedné studie, nenechte si radit od celebrit a ani se nespoléhejte na to, že důkazy postačí pouhé vyprávění a osobní příběhy,“ doporučuje profesor.

Ludmila Hamplová

Podívejte se, jak alternativci postupují:

Placenty, odebrané matce například při domácím porodu, se ujme porodní asistentka, nebo sama matka. Tak pozor, začínáme: nejprve placentu vypereme…
…pak jí trochu povaříme, ale ne moc…
…nakrájíme na proužky…
…přes noc vysušíme…
…na druhý den pomeleme…
…naplníme do kapslí…
…“výrobek“ je hotov. Zbývá jenom varování: v žádném případě tento postup neopakujte a nenechejte si takovou hloupost vnutit. matka pojídající placentu, ohrožuje sebe i dítě. Foto: mamanatural