Placenta je strom našeho života. A pupečník nám jako bájný had z ráje přináší jablko poznání. Dobrou chuť! Foto: Koláž ZD

Dáte si placentu? Podivnému bludu podléhají i Češky

Má jít téměř o zázračný prostředek, který ženy chrání před poporodní depresí, urychluje hojení, tlumí poporodní krvácení, podporuje tvorbu mateřského mléka a doplňuje matce chybějící železo. Lidská placenta se užívá v syrovém stavu, tepelně upravená, jako koktejl či v podobě podomácku vyrobených homeopatik, kapslí, tinktur či esencí. Tyto takřka „zázračné“ přípravky pak mají pomáhat při stavech vyčerpání, poruchách menstruačního cyklu, menopauze, u dětí pak při potížích s prořezáváním zoubků, nadýmání, kolikách či po očkování. Nově publikovaný souhrn stávajících vědeckých studií ale ukazuje, že konzumace placenty je nejen nesmysl, ale dokonce zdraví škodlivá. Přesto v její účinky věří ezotericky laděné ženy v mnoha vyspělých zemích světa, včetně Česka.

 

„Stále víc a víc žen dnes volí takový přístup ke svým placentám, který uctívá jejich silné stránky a vliv na zdraví, místo, aby je vyhodily,“ popisuje na svém webu Placentaprozdravi.cz Eva Vejnarová Štandová, která sama sebe považuje za „placentární specialistku“ a nabízí výrobu tinktury či esence z placenty, placentového smoothie či kapslí, včetně tobolek připravených podle tradiční čínské medicíny. „Co nejvčasnější zpracování placenty umožňuje čerpat její nejvzácnější dary, které přinesou Vám i Vašemu miminku skvělý start do společné CESTY,“ doporučuje „placentární specialistka“ s tím, že po uzavření smlouvy zpracuje placentu co nejdříve po porodu a přímo v domácnosti klientů. Za určující zkušenost svého života považuje „Ženství“ s tím, že se tématu placenty a jejího využití pro zdraví „intenzivně věnuje od začátku roku 2013“.

Domácí homeopatika z placenty

Další webové stránky Zpracovaniplacenty.cz, za kterými stojí tří ženy, zakladatelky sdružení Nezávislá asociace zpracování a enkapsulace placenty, pak zveřejňují i ceník služeb. Litr placentové tinktury vyjde na 1 700 Kč, výroba homeopatik na 1950 Kč a zájemkyně si mohou objednat i různé balíčky služeb, například za placentové kapsle a esenci zaplatí 3 050 Kč plus cestovné. Na webu sdílí také rady od právníka, jak získat placentu po porodu ve zdravotnickém zařízení, adresář „zpracovatelek placenty“ i pozitivní zkušenosti žen, které placentu konzumují, jako například Natálie:

Porod nejlépe domácí a lotosový, při němž se čeká, až placenta samovolně odpadne.
Porod nejlépe domácí a lotosový, při němž se čeká, až placenta samovolně odpadne.

„S vlastní placentou mám jen výborné zkušenosti. Po domácím porodu mi moje porodní asistentka připravila koktejl z borůvek, malin, domácího jogurtu a kousků placenty. Po porodu jsem se cítila výborně a věřím, že i díky koktejlům. Pak jsem si nechala ze zmražené placeny vytvořit placentové kapsle. Ty užívám intuitivně, dle pocitu. Mám je v lednici a když zacítím, tak si vezmu kapsli. Fungují na mě jako přírodní „Red bull“. Z počátku jsem toho byla velmi překvapena a nyní už vím, že když mám před sebou náročnější den, či se cítím lehce vyčerpaná, vezmu si kapsli a hned se srovnám do módu, ve kterém mi je nejlépe. Kus placenty mám naložený a brzy z něj bude připravena tinktura. Moc se těším. Za sebe mohu říci, že mne zkušenost s vlastní placentou hodně překvapila a jsem ráda, že si pomáhám svým vlastním „materiálem“.“

Placenta po porodu. nevypadá zrovna  lákavě, nebo snad k snědku.
Placenta po porodu. nevypadá zrovna lákavě, nebo snad k snědku.

„Je na nás, jestli budeme placentu ignorovat jako něco nečistého, nebo ji dokážeme přijmout a láskyplně akceptovat. Jedinečné vlastnosti placenty lze rovněž „zakonzervovat“ a využívat i po porodu,“ láká na svůj seminář Lotosový porod bez přestřižení pupečníku Radha Rosecká Píšová, další z českých propagátorek konzumace placenty, která mimo jiné doporučuje výrobu homeopatik z placenty či pořádá seminář Síla placenty, ve kterém účastníky seznamuje se svými „osobními zkušenostmi s placentami svých dětí, možnostmi rituálního uctění či jim překládá způsoby využití léčivé placenty“. Přidává i informace o tom, jak postoj rodičů k placentě ovlivňuje sílu a zdraví dítěte. „Placenta je strom našeho života. A pupečník nám jako bájný had z ráje přináší jablko poznání. Nekonečnou moudrost vesmíru. Hluboké a trvalé vědomí, že jsme jeho nedílnou součástí, bezpodmínečně milovanými bytostmi, jejichž podstatou je láska,“ sdílí své zkušenosti žena, která o sobě tvrdí, že má dar „jasnocitnosti“, díky němuž je schopná pomoci všem, jenže nemohli na svět přijít lotosově, čili ve spojení s placentou, která se po porodu „násilně“ neodděluje, ale nechá se samovolně odpadnout i několik dní po porodu.

Syrová či vařená – účinek žádný

Novodobý fenomén, kdy ženy obdobně jako divoká zvířata pojídají své placenty, neušel pozornosti vědců. Před pár dny byla v odborném žurnálu Archives of Women’s Mental Health publikována souhrnná studie, která shrnuje stávajících deset studií věnovaných pojídání placenty a možným vlivům na zdraví. „Existuje mnoho subjektivních zpráv od žen, které vnímají přínos konzumace placenty, ale nebyl proveden žádný systematický výzkum benefitů či rizik požití placenty,“ popisuje jedna ze spoluautorů studie profesorka psychiatrie Crystal Clark, která působí na americké Northwestern University Feinberg School of Medicine a věnuje se zejména psychickým poruchám spojených s lidskou reprodukcí. „Závěry studií provedené na myších nemohou být převedeny ve výhody pro lidi,“ upozorňuje vědkyně.

Když se ale vhodně ukuchtí, může to být mńamka.
Když se ale vhodně ukuchtí, může to být mňamka.

Placentofágie, neboli pojídání – či v případě zvířat požírání – placenty, podle výsledků studií nepřináší ženám po porodu a ani jejich dětem žádné výhody a to bez ohledu na způsob, jakým byla placenta zpracována. Ať už je placenta syrová, vařená nebo ve formě tablet, neexistují žádné prokázané a hmatatelné důkazy pro její konzumaci. Právě naopak jde o velmi rizikové jednání, jenž může ohrozit matku i dítě.

„Je překvapivé, že ženy rozhodnuté pro placentofágii, které jsou velmi opatrné ohledně toho, co se do jejich těla dostane během těhotenství a kojení, jsou ochotné spolknout něco, u čeho neexistují důkazy o přínosech a současně je to rizikem pro ně samotné i jejich děti,“ varuje další členka výzkumného týmu, psycholožka Cynthia Coyle, která také působí na Northwestern University.

Pro tápající je k dispozici kuchařka.
Pro tápající je k dispozici kuchařka.

Sama se ve své praxi setkává se ženami, které konzumují placentu v naději, že jde o prevenci před psychickými problémy po porodu, a je překvapená, jak rozšířená je tato praxe, i když neexistují žádné solidní vědecké důkazy pro její provádění. „Ženy ve skutečnosti nevědí, co vlastně konzumují,“ upozorňuje Coyle.

V posledních letech přibývá článků a dalších mediálních vystoupení přibližující údajné výhody konzumace placenty, což ovlivňuje chování samotných žen. Placentu podle amerického časopisu Time zkonzumovala například Kourtney Kardashian, profesionální celebrita a sestra známější Kim  Kardashian. „Domníváme se, že lidé činí toto rozhodnutí nikoliv na základě vědeckého poznání nebo rozhovorů s lékaři. Některé ženy to dělají, protože se o tom dozvěděly z médií, blogů nebo webových stránek,“ popisuje vědkyně. První zprávy o placentofágii u lidí pochází podle vědeckého týmu ze 70. let 20. století ze Severní Ameriky. Nárůst popularity této bizarní praxe ale jednoznačně souvisí s vlivem médií, která zdůrazňují blahodárný vliv konzumace placenty na regeneraci po porodu. Pochvalné články se objevily i v českých médiích a portálech zaměřených na ženy.

Snědli byste amputovanou nohu?

Co jí Kim Kardashian? Její sestra placentu. A co kdyby jedla amputovanou nohu, následovaly by jí ženy u televizních obrazovek?
Co jí Kim Kardashian? Její sestra placentu. A co kdyby jedla amputovanou nohu, následovaly by jí ženy u televizních obrazovek?

Konzumace placenty podle vědců a lékařů není jen poněkud podivným rituálem, ale značně rizikovým chováním, které může ohrozit jak matku, tak novorozence. „To, co ženy udělají s placentou, je na nich, ale já bych nedoporučil ji jíst,“ uvedla Daghni Rajasingam, mluvčí Královské společnosti porodníků a gynekologů pro BBC News. Velmi kriticky pak placentofágii u lidí vnímají Lovci šarlatánů, mladí slovenští a čeští lékaři a vědci, kteří se věnují kritickému náhledu na nejrůznější ezoterické teorie. „Uchovávání a konzumace placenty je dokonalou paralelou k uchování a konzumaci amputované končetiny,“ konstatuje medik Ján Šoltés, jeden z Lovců šarlatánů. Jednoznačně odmítavě se staví i k praxi, která konzumaci placenty často předchází, a to tzv. lotosovému porodu, kdy se po porodu čeká, než placenta sama odpadne od dítěte a pupečník se nepřestříhává. „Čekat několik hodin či dokonce dní, dokud placenta sama neodpadne, je vzhledem k tomu, že v placentě dochází k autolytickým změnám, tedy nekróze a hnití, a následnému uvolnění látek z tohoto rozkladného procesu, je jednoznačně riskováním zdraví dítěte,“ varuje Šoltés.

Ludmila Hamplová

 

Fotografie pochází z webů propagujících placentofágii