Odvolání Obamacare přislíbil během loňské volební kampaně také prezident Donald Trump. Zatím se mu ale, i přes několik pokusů, nedaří slib dodržet. Foto: Wikipedie

Republikáni pro letošek vzdali zrušení Obamovy zdravotnické reformy, nejsou jednotní

Kongres Spojených států se v letošním roce již nebude snažit o odvolání zdravotní reformy někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamy. V rozhovoru s agenturou Reuters to prohlásil předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan s tím, že zákonodárci by se tomuto tématu měli věnovat v nadcházejícím roce.

 

„Vidím to jako něco, co bychom měli učinit v příštím roce,“ řekl Ryan na dotaz ohledně možného odvolání zdravotní reformy známé jako Obamacare.

Republikánská strana reformu od jejího zavedení kritizuje a chce ji zrušit, odvolání Obamacare přislíbil během loňské volební kampaně také prezident Donald Trump. Ačkoli je Kongres pod kontrolou republikánů, všechny letošní pokusy Obamův zdravotní systém zrušit a nahradit jiným skončily nezdarem. Ve Sněmovně reprezentantů sice republikáni dokázali své záměry prosadit, v Senátu ale dostatek hlasů nenašli.

Trump nejednotný postoj republikánských senátorů opakovaně kritizoval a v září prohlásil, že v příštím roce chce o náhradě Obamacare jednat s demokratickými zákonodárci. Prezident nicméně na počátku října vydal exekutivní příkaz, kterým v rámci programu Obamacare zablokoval dotační platby pojišťovnám. Odpůrci tohoto kroku, který by ohrozil budoucnost slev na pojistném pro sociálně slabé, dekret napadli u soudu. Federální soud by podle CNN mohl předběžný verdikt vyhlásit ještě tento týden.

-čtk-