Pokuta, kterou ÚOHS Vojenské zdravotní pojišťovně uložil, je jednou z nejvyšších za veřejné zakázky, které aktuálně platí. ÚOHS sice v minulosti ukládal i výrazně vyšší sankce, neobhájil je ale u soudů. Foto: ÚOHS

ÚOHS snížil pokutu pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu na 1,35 milionu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) snížil pokutu pro Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Původně měla zaplatit 1,8 milionu korun, nyní je sankce stanovena na 1,35 milionu Kč. Pokuta je pravomocná, zjistila ČTK z webu úřadu. Pojišťovna nepostupovala v letech 2011 a 2012 podle zákona o veřejných zakázkách.

 

Případ se týká smluv o nevýhradním obchodním zastoupení. Táhne se už několik let, na stole jej měl opakovaně Krajský soud v Brně i Nejvyšší správní soud.

Obsahem smluv s prostředníky bylo získávání pojištěnců pro zadavatele a poskytování poradenské služby. Podle závěrů ÚOHS měla pojišťovna předpokládat, že hodnota zakázky překročí dva miliony korun, a měla ji tak zadat podle zákona o veřejných zakázkách. Reálně vyplacené provize dosáhly v letech 2011 i 2012 téměř 70 milionů korun.

Řešila se také otázka, zda se na pojišťovnu vztahuje zákon o veřejných zakázkách, či nikoliv. V tom se rozhodnutí ÚOHS nemění. Při stanovení konečné pokuty zohlednil i uplynutí doby od spáchání správního deliktu, která je větší, než když se případem zabýval poprvé.

Pokuta, kterou ÚOHS Vojenské zdravotní pojišťovně uložil, je jednou z nejvyšších za veřejné zakázky, které aktuálně platí. ÚOHS sice v minulosti ukládal i výrazně vyšší sankce, neobhájil je ale u soudů. Příkladem jsou pokuty pro České dráhy nebo město Liberec.

-čtk-