ČPZP v roce 2018 vynaloží na zdravotní služby klientů 30,6 miliardy korun, o 2,1 miliardy více než letos

Správní rada České průmyslové zdravotní pojišťovny na svém středečním zasedání minulý týden projednala a jednomyslně schválila návrh Zdravotně pojistného plánu ČPZP na rok 2018. Rozpočet druhé největší zaměstnanecké zdravotní pojišťovny v České republice je sestaven jako vyrovnaný. Pojišťovna to oznámila ve své tiskové zprávě.

 

ČPZP na rok 2018 plánuje, že na zdravotní služby poskytnuté jejím klientům vynaloží 30,6 miliardy korun. To je o 2,1 miliardy korun více, než je očekávaná skutečnost roku 2017. Náklady na zdravotní služby se zvýší ve všech segmentech.

Například na lůžkovou zdravotní péči, která bude v roce 2018 poskytnuta pojištěncům ČPZP, půjde 15,6 miliardy korun, z toho nemocnice dostanou 14,2 miliardy. Na ambulantní péči pojišťovna vynaloží zhruba 9,3 miliardy korun proti očekávaným 8,9 miliardy korun v letošním roce. Na zdravotní preventivní služby ČPZP vyčlení dalších 214 milionů korun. Po započtení nákladů na prevenci tak celkové náklady na zdravotní služby v roce 2018 dosáhnou cca 30,8 miliardy korun.

Průměrné náklady na jednoho pojištěnce jsou plánovány ve výši 24,6 tisíce korun, což představuje meziroční nárůst o 1 659 korun. Přitom počet klientů ČPZP zůstane podle plánu stabilizovaný na úrovni letošního roku, tedy 1 244 000 pojištěnců.

„Hlavním důvodem vysokého nárůstu nákladů je zvyšující se cena zdravotních služeb způsobená relativně vysokým růstem mezd lékařského i nelékařského personálu. Očekávaný růst nákladů dále ovlivní rostoucí náklady na léčbu závažných, zejména onkologických onemocnění, a dále chronických onemocnění, která jsou léčena léčivými přípravky v centrech vysoce specializovaných zdravotních služeb,“ vysvětluje rychle rostoucí náklady tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

„Celkový objem úhrad za léčivé přípravy významně ovlivní vstup nových, především vysoce inovativních přípravků, rozšiřování indikačních kritérií pro již hrazené léčivé přípravky a tlak na úhradu léčiv, které dosud nemají stanovenou úhradu z veřejného zdravotního pojištění,“ upozorňuje dále mluvčí ČPZP. Tyto takzvané centrové léky si vyžádaly v roce 2016 zhruba 1,5 miliardy korun, očekávaná skutečnost letošního roku je zhruba 1,63 miliardy korun a v roce 2018 by měly dosáhnout již přibližně 1,8 miliardy korun „

Finanční prostředky, s nimiž ČPZP hospodaří, jsou podle mluvčí Mazurové maximálně využívány ve prospěch pojištěnců. „Zdravotně pojistný plán byl sestaven odpovědně tak, aby bylo dosaženo vyrovnaného hospodaření ČPZP a aby pojišťovna i nadále hradila veškeré své závazky ve lhůtách splatnosti,“ dodala.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna  registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má aktuálně 111 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

-TZ ČPZP-