Obce do 3000 obyvatel budou moci od kraje získat dotaci až 35.000 korun. Foto: KVK

Karlovarský kraj nabízí dotace na vybavení ordinací v obcích, aby jim usnadnil používání eReceptů

Karlovarský kraj nabízí dotace na vybavení ordinací v obcích

Karlovarský kraj schválil dotace pro malé obce na vybavení ordinací praktických a dětských lékařů a pro vydávání elektronických receptů. Chce tak zabránit rušení ordinací. Dotace poslouží na nákup počítače, tiskárny a připojení k internetu, uvedl krajský radní Jan Bureš (ODS).

 

Podle Bureše se zavedením elektronických receptů hrozí, že některé ordinace v malých obcích skončí. „Lékařům za nevydání elektronického receptu hrozí sankce až dva miliony korun, což je likvidační,“ uvedl Bureš. Přitom řada lékařů objíždí ordinace v malých obcích a museli by do každé nakoupit techniku.

Obce do 3000 obyvatel budou moci od kraje získat dotaci až 35.000 korun, za kterou by potřebnou techniku mohly dokoupit. Jak vysvětlil Bureš, technika zůstane v majetku obce, i kdyby se tedy v obci změnil lékař, vybavení ordinace může využít jeho nástupce.

Věkový průměr praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost dosahuje v Karlovarském kraji téměř 60 let. Na možnost, že někteří v souvislosti se zaváděním e-receptů skončí, upozorňuje i Česká lékařská komora. V Karlovarském kraji jich nyní působí zhruba 70.

-čtk-