ČSSZ se ani napodruhé nepovedlo obsadit místo ředitele. První neúspěšné výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo loni v srpnu. V opakovaném pokusu se pak mohli uchazeči a uchazečky hlásit do konce prosince. Foto: ČSSZ

MPSV se nedaří najít šéfa či šéfku ČSSZ, konkurz se zas zopakuje

Ministerstvu práce se ani v opakovaném výběrovém řízení nepodařilo najít nového ředitele či ředitelku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Ani napodruhé se na post šéfa jednoho z největších úřadů v zemi, který vyplácí důchody a nemocenské a přes který ročně protečou stovky miliard korun, nikdo nepřihlásil. Konkurz vedení resortu bude opakovat. ČTK to sdělil mluvčí ministerstva Petr Sulek.

 

Ředitelské místo v ústředí správy je volné od července, kdy se tehdejší šéf Jiří Biskup stal státním tajemníkem ministerstva práce. Bývalá šéfka resortu Michaela Marksová (ČSSD) do vedení úřadu pak dočasně dosadila svého náměstka Petra Hejduka. Nová ministryně Jaroslava Němcová (ANO) ho loni před koncem roku z funkce stáhla a dočasným řízením pověřila ředitele brněnské pobočky správy Pavla Krejčího.

První neúspěšné výběrové řízení ministerstvo vyhlásilo loni v srpnu. V opakovaném pokusu se pak mohli uchazeči a uchazečky hlásit do konce prosince. „V současné době bylo ukončeno druhé kolo výběrového řízení, do kterého se však nikdo nepřihlásil. V nejbližší době bude vyhlášeno opakování druhého kola,“ uvedl Sulek.

Česká správa sociálního zabezpečení patří s 8000 zaměstnanci k největším úřadům v zemi. Spravuje záležitosti několika milionů lidí. Vyplácí starobní, invalidní a pozůstalostní důchody, nemocenské či mateřské a ročně přes ni protečou stovky miliard korun. Jen loni do konce září na sociálním pojištění vybrala zhruba 322,5 miliardy, z toho 299,2 miliardy na důchody. Vyplatila pak 324,6 miliardy. Pod správu spadá i lékařská posudková služba.

ČSSZ měla od ledna podle záměrů minulého vedení ministerstva projít organizačními změnami. Němcová je před koncem roku zastavila. Zdůvodnila to tím, že by proměna představovala velký zásah, fungování instituce by nebylo možné včas nastavit a řízení by bylo složitější. Hejduk už dřív uvedl, že smyslem úprav naopak mělo být zjednodušení agendy a systému úřadu.

Babišova menšinová vláda ve svém programovém prohlášení, s nímž žádá Sněmovnu o důvěru, počítá se zřízením Státního důchodového úřadu. Ten by spravoval důchodový účet, který by se oddělil od státního rozpočtu. Plynuly by na něj odvody, z nichž by se penze vyplácela. Podle prohlášení by se při reformě měly využít výhody nynějšího systému – stabilita, nízká nákladovost či „veřejnosprávní záruky“ při správě pojistného. V nový státní důchodový úřad by se tak zřejmě případně mohla přeměnit ČSSZ.

-čtk-