Čeští medici dosud studovali anatomii člověka z překladů zahraničních učebnic, nyní mají k dispozici ryze české dílo.

Poprvé od roku 1900 je k dostání kompletní český anatomický atlas

Poprvé od roku 1900 je k dostání nový ucelený Anatomický atlas člověka od českých autorů. Tři roky po vydání jeho prvního dílu dokončili Miloš Grim a Ondřej Naňka z Anatomického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1. LF UK) společně s akademickým malířem Ivanem Helekalem jeho zbývající část. Druhá polovina kompletu se zhruba 1300 ilustracemi a fotografiemi bude mít křest příští středu v Akademickém klubu 1. LF UK ve Faustově domě.

 

Zatímco první díl zahrnuje hlavně anatomii končetin a trupu, druhou část atlasu autoři věnovali strukturám hlavy a krku, orgánům hrudní, břišní a pánevní dutiny, centrálnímu nervovému systému a smyslovým orgánům, sdělil ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Součástí publikace je slovník nejčastějších latinských anatomických výrazů a jejich překlad do češtiny a angličtiny. Více než čtyřsetstránková kniha obsahuje přibližně 800 obrázků, z nichž čtvrtinu tvoří podle Hájka snímky z rentgenu, magnetické rezonance nebo počítačové tomografie (CT). Stejně jako v první části jsou i v pokračování všechny popisky v latině, češtině a angličtině.

Čeští medici dosud studovali anatomii člověka z překladů zahraničních učebnic. Podle Grima je vydání nového atlasu od českých autorů výhodné i pro nakladatelství. To dosud muselo opakovaně kupovat licence na atlas, který se překládal. Každý ze dvou dílů je k dostání za cenu kolem 850 korun. Jsou tak levnější než zahraniční anatomické atlasy.

Anatomický atlas člověka je určen nejen studentům medicíny a lékařům, ale také studentům přírodních věd a pracovníkům nelékařských zdravotnických oborů. Využít ho mohou rovněž lidé pohybující se v tělesné výchově a sportu.

-čtk-