Zahřívaný tabákový výrobek IQOS od Philip Morris. Foto: Flickr

Vědecký poradní výbor americké FDA zveřejnil své závěry k tabákovému výrobku IQOS

Vědecký poradní výbor pro tabákové výrobky, spadající pod americký Úřad pro potraviny a kontrolu léčiv (FDA), před několika dny zformuloval svůj názor na otázky týkající se vědeckých dat a vlastností zahřívaného tabákového výrobku IQOS od společnosti Philip Morris. Úřad pro potraviny a kontrolu léčiv je v oblasti tabákové legislativy v USA hlavním regulátorem, udávajícím mimo jiné směr vývoje v této oblasti.

 

Jak uvádí zpráva agentury Bloomberg, členové vědeckého poradního výboru svým hlasováním potvrdili, že IQOS, díky tomu, že nespaluje tabák, snižuje vystavení uživatelů tohoto výrobku působení škodlivých látek, které jsou obsaženy v cigaretovém kouři. Panel poradců také dále potvrdil, že u tohoto výrobku je velmi nízké riziko, že nekuřáci a mladiství produkt budou chtít používat a nebo začnou kouřit cigarety.

Společnost Philip Morris zatím nicméně většinu členů výboru nepřesvědčila, že má dostatek vědeckých údajů na to, aby mohla ve Spojených státech uvádět na výrobku IQOS  tvrzení, že představují nižší zdravotní riziko než kouření tradičních cigaret.

„Usuzovat něco obdobného podle důkazů, které nám společnost předložila, by bylo unáhlené,“ řekla serveru ABC News členka výrobu Deborah Ossipová z katedry veřejného zdraví na University of Rocherster v New Yorku.

Jak zdůrazňuje agentura Reuters, výsledek hlasování Vědeckého poradního výboru pro tabákové výrobky je pro FDA nezávazný a představuje pouze poradní hlas.  Podle odborníků samotný Americký úřad pro potraviny a kontrolu léčiv může stále umožnit společnosti Philip Morris, aby taková tvrzení mohla na svých výrobcích v Americe používat, pokud mu společnost předloží další vědecké údaje a data.

“Jsme přesvědčeni, že během pokračování tohoto procesu posuzováni našich výrobků, dokážeme úřadu zodpovědět relevantní otázky, které výbor předestřel, “ sdělil mluvčí společnosti Philip Morris, Corey Henry ve svém stanovisku.

Společnost Philip Morris v minulosti ve svých materiálech zdůrazňovala, že se vývoj a vědecké hodnocení výrobku IQOS řídí dlouhodobě uznávanými postupy, které se používají ve farmaceutickém průmyslu. FDA by měla s největší pravděpodobností postupovat stejně jako v obdobných případech schvalování léčivých přípravků, tedy vést s výrobcem dlouhodobý expertní dialog a vyměňovat si vědecké informace. Celý proces povede ke konečnému rozhodnutí, které je plně v kompetenci tohoto úřadu. Na základě výsledků posuzovaní ve Vědeckém poradním výboru pro tabákové výrobky, nelze predikovat jeho závěry.

Jakub Žák