Skeptici se nevzdávají a dál táhnou svůj balvan poznání znovu na kopec veřejného mínění. Stále více se zaměřují na oblast péče o zdraví. Není divu, bludy zde ohrožují i lidské životy. Na obrázku je je jejich symbol Sysifos na obraze Tiziana z roku 1548. Foto: Wikipedia

Bludné balvany za odpor k očkování, vaginální mapování i českou cestu k čínské medicíně

Šíření nesmyslů na poli medicíny stojí lidské životy, i proto se letošní ročník vědecké anticeny Bludný balvan zaměřil na tuto oblast. Bludné balvany za rok 2017 byly právě uděleny Českým klubem skeptiků Sisyfos a putují například za spolkem Rozalio, který se vytrvale pokouší nabourávat systém očkování, týmem lobbistů prosazujících „tradiční čínskou medicínu“ do českého zdravotnictví nebo třeba za Hanou Bláhovou, která postavila svůj obchodní úspěch na tom, že tvrdí, že všemi zdravotními problémy jsou ve skutečnosti paraziti. Nechybí ani ocenění pro vskutku originální „terapeutickou techniku“ vaginálního a análního mapování. Jubilejní diamantový balvan si pak odnáší profesorka Anna Strunecká za „mimořádný celoživotní přínos pseudovědě“. Zkrátka nezůstali ani další propagátoři pavědeckých nesmyslů.

 

Představa, že v oblasti medicíny se má rozhodovat na základě kvalitních vědeckých důkazů, se opět ukázala jako velmi naivní. Hned několik vědeckých anticen Bludný balvan, které každoročně uděluje Český klub skeptiků Sisyfos, putuje za těmi, co si sami vytváří svá vlastní „alternativní fakta“. Důsledky však mohou být velmi závažné. „Iracionální myšlení se nevyhýbá žádné oblasti lidského života, avšak na poli medicíny je skutečně nebezpečné. Lidé, kteří podlehnou různým ‚terapeutům‘ či ‚poradcům‘, nepřichází jen o své peníze, ale ohrožují i své zdraví nebo dokonce životy,“ shrnuje Jaromír Šrámek, předseda Českého klubu Sisyfos. Oblast různých „alternativních diagnostických a léčebných metod“ tak stále zůstává v centru pozornosti nejen českých skeptiků. „Blátivé myšlení se objevuje nejen v bulvárních médiích, ale prolíná se i na české vysoké školy a další odborné instituce, kde zřejmě selhává kontrola kvality vědecké práce. Nejsme v tom však sami. Těžko bychom si dokázali dříve představit, že v 21. století se bude po celé zeměkouli šířit myšlenka, že vlastně žijeme na plochozemi. Přitom o kulatosti Země věděli již Aristoteles i Pythagoras,“ popsal na úvod slavnostního ceremoniálu astronom a člen výboru skeptiků Jiří Grygar.

Očkování je superpadouch a podprsenky způsobují rakovinu

„Svět lidí 21. věku je plný nebezpečí. Na každém rohu nás může zahubit terorista přestrojený za slušného člověka, slušný člověk přestrojený za teroristu, nový a dosud nepopsaný kmen nebezpečného viru, nebo padající omítka, zejména pokud je obohacena i o kus cihly. Jedním z těchto rizik je zřejmě i očkování, které podle některých zdrojů zabíjí dokonce smrtelně,“ takto začalo laudatio pro spolek ROZALIO – Rodiče za lepší informovanost a svobodnou volbu v očkování, kterému byl „za příspěvek k alternativním technikám analýzy rizik, zejména pak rizik očkování“ udělen Zlatý Bludný balvan v kategorii družstev. „Podle paní Suchánkové, předsedkyně spolku, je třeba, aby měli rodiče dobré informace na základě, kterých by se sami mohli rozhodnout i tom, zda očkovat či nikoliv. Zdrojem takových informací je například právník, kulturista a superkonspirační teoretik Ty Bollinger. Jeho poslední hit, spolkem ROZALIO propagovaná série ‚Pravda o vakcínách‘, je plný snadno odhalitelných lží a manipulací. Domácí zdroje lepších informací, taktéž doporučovaní hnutím ROZALIO, jsou například doktorka Eleková nebo profesorka Strunecká,“ vysvětlují skeptici.

Klub skeptiků Sisyfos nijak nepopírá, že podání vakcín může přinést nežádoucí účinky, které mohou být i velmi závažné. Jsou však velmi bedlivě sledovány a srovnávají s benefity očkování. Jenže Rozalio zachází s informacemi skutečně originálně. „Tou zásadní pravou, kvalitní a věrohodnou informací je ale až příběh. Hluboký lidský příběh s očkováním v roli superpadoucha. A právě takové příběhy přináší série brožur ‚Jak zasáhl systém očkování do života některých rodin‘. Bohužel často jde o příběhy, kde je vazba popisovaného postižení s vakcínou málo pravděpodobná, případně vyvrácená tak spolehlivě, jak je to jen možné. Takové příběhy vlastně příliš nezvyšují informovanost. Mají ale jinou vlastnost, efektivně působí na emoce a vyvolávají strach. Asi je strach novou jednotkou významnosti v epidemiologii, je lepší než statistická významnost, o které se hovoří ve zkostnatělé a revmatické tradiční epidemiologii,“ shrnují skeptici, a protože jsou staromódní „oceňují vyvolávání strachu lepšími dezinformacemi o očkování“.

Mimořádný celoživotní přínos pseudovědě profesorky Anny Strunecké, která mimo jiné objevuje dosud netušené informace o očkování, byl pak oceněn dokonce jubilejním Diamantovým balvanem. Například její kniha „Varovné signály očkování“ se vymezuje k většině vakcín ostře, až alarmisticky, přičemž brojí proti povinnému očkování dětí. „Vyvolává nedůvěru vůči příslušným státním zdravotnickým orgánům a výzkumným týmům, které očkování hájí,“ konstatují skeptici. K velmi úspěšným patří její publikace Doba jedová, Doba jedová 2 a Jak přežít dobu jedovou. „Kromě užitečných poučení ani zde nechybí odkazy na sporné (ojedinělé, nepotvrzené) výzkumné studie nebo autorčiny fantazie. Například ženám má hrozit rakovina, nosí-li podprsenky vyztužené drátem − anténou přitahující zhoubný elektrosmog. Paní profesorka rovněž odmítá mikrovlnky, v nedávném videu naléhavě varuje před chemtrails a … snad není třeba pokračovat,“ jsou fascinováni skeptici a připouští, že tato „kvalifikovaná badatelka odhalila nějakou jedovatou vakcínu, lék, poživatinu nebo přídatné éčko“. „Neměla by se obrátit na příslušné instituce, aby její závěr ověřily?  Vyhnout se tím vlastnímu omylu a tudíž riziku, že bude šiřitelkou dezinformací?,“ ptají se skeptici. Profesorka Strunecká jako jediná si pak své jubilejní ocení přišla převzít osobně. „Máme desítky tisíc čtenářů, posluchačů, příznivců a vyléčených pacientů,“ prohlásila a poděkovala za ocenění. Bludné Balvany jsou však podle ní udíleni na základě „vykonstruované a z kontextu vytržené kritiky“. Podle ní přístup skeptiků připomíná metodiky, jež se členové klubu naučili v 50. a 70. letech, či v procesech s čarodějnicemi.

V letošním roce nešlo podle Českého klubu skeptiků neocenit ani Hanu Bláhovou s kolektivem spolupracovníků a autorů webu medicelo.cz. „Za velmi matoucí přístup k parazitologii a návazným oblastem“ si vysloužili Stříbrný bludný balvan v kategorii družstev. „Neexistuje žádný případ Parkinsonovy nemoci, u kterého bych nenašla bičíkovce na nervové soustavě.“  Nebo: „U všech mých případů neplodných párů a u endometrióz se našel tento prvok [Toxoplasma gondii]. Po přeléčení ženy mohou otěhotnět nebo donosit dítě,“ tvrdila například tato „poradkyně“ webu ihorizont.cz. „A co že je tou skutečnou příčinou nemocí? Inu, paraziti způsobující vše od arytmie po zácpu, a mnohé navíc. Máte deprese?  Roztroušenou sklerózu? Červené oči?  Rakovinu? Všechno, všechno paraziti! A prostředek proti parazitům je tudíž všelékem!,“ shrnují skeptici práci této velmi aktivní ženy, která mimo jiné vydala publikace Deník poradce 1 a 3 a velmi aktivně se věnuje přednáškové činnosti. „Jistou útěchou je nám povzdech paní inženýrky, že vzdor několika letům pořádání kurzů, stále se nedaří vychovat novou generaci detoxikačních poradců jejího střihu. Většina kurzantů totiž odpadá a efektivitu výuky sama laureátka odhaduje na pouhá 4 %. Proto ztrácí chuť k předávání svých znalostí a zkušeností,“ dodávají skeptici.

I „tradiční čínská medicína“ potřebuje lobbisty

Jubilejní Diamantový Bludný balvan byl udělen týmu lobbistů prosazujících „tradiční čínskou medicínu“ do systému českého zdravotnictví „za mimořádně úspěšné přezírání vědecké medicíny“. Český klub skeptiků Sysifos není proti tomu, že někteří lidé požadují tyto „původní šamanských léčebných praktikách dálného východu, protřepaných a potencovaných později socialistickou indoktrinací“. „Nechceme zakazovat alternativy, které sice alternativami moc nejsou, spíš slepými cestami, ale víme, že poptávka po tzv. alternativní medicíně tu vždy bude. Vyhrazujeme si však právo, odkrývat nefunkčnost většiny z alternativních terapií a kritizovat byznys kolem nich,“ vysvětlují skeptici s tím, že právě proto se vždy snažili poukazovat na rizika s „tradiční čínskou medicínou“ spojená i neúčinnost řady pod ní spadajících metod. „V rámci čínské kulturní a ekonomické invaze posledních let však dochází ke změně, TCM proniká tam, kde dosud fungovala medicína postavená na důkazech,“ popisují skeptici fakt, že říše středu získává v oblasti českého zdravotnictví stále větší vliv.

„Problém spočívá v tom, že onen průnik nebyl způsoben požadavky českých pacientů, ty zcela uspokojí soukromá nabídka léčby TCM. Stejně tak nebyl dán snad nějakou poptávkou českého zdravotnictví, které by objevilo, že některé problémy pacientů dokáže TCM léčit lépe než medicína postavená na důkazech. To vše je jen výsledkem činnosti lobbistů, kteří se rozhodli prosadit TCM do českého zdravotnictví. Patří k nim část politiků, zákonodárců i nepolitických institucí jako je Československá SinoBiologická společnost. Jejich motivem mohou být jak zištné zájmy, tak i čirý idealismus. Výsledek je ale stejný a nebezpečný – hlavně proto, že pokud se TCM podaří prolomit dveře do našeho zdravotnického systému, může odčerpávat prostředky na skutečně ověřenou léčbu a nakonec uškodí nejen naší touze po tom, abychom léčili racionálně a efektivně, ale hlavně ohrozí ve svém důsledku životy českých pacientů. Může to být precedentem i pro legalizaci dalších typů alternativní medicíny. A za to nám nezbývá, než tomuhle rozkošatělému týmu lobbistů pro Tradiční čínskou medicínu udělit jubilejní Bludný balvan nejvyšší kvality,“ zdůvodňují skeptici své rozhodnutí.

Vaginální mapování i „vědecká“ homeopatie

Zlatým bludným balvanem v kategorii jednotlivců byl oceněn profesor Miloslav Šoch „za bezcílný akademický výzkum na magii založené homeopatie a za její veřejnou propagaci“. Od roku 2008 je děkanem Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a nedávno dokonce kandidoval na funkci rektora univerzity. „Je bezesporu osobností, která má autoritu, jejíž názory je třeba respektovat. Odborné renomé prof. Šocha bohužel kontrastuje s podporou pochybných metod péče o zdraví zvířat, zvláště léčby homeopatiky,“ konstatují skeptici a diví se tomu, jak je možné, že pod přímým nebo nepřímým vedením bylo obhájeno hned několik bakalářských i doktorských prací, kde byla předmětem výzkumu, kromě obvyklých léčebných postupů, také homeopatika. „Homeopatie je prostě léčba jako každá jiná. To znamená, že stejně jako normální léky někdy taky nezabere. Ale v našich testech se ještě nestalo, že by v porovnání s klasickou léčbou její výsledky vyšly hůř,“ tvrdil profesor Šoch webovému portálu iDnes.cz v roce 2010. Dokonce homeopatii vyučuje v kurzech homeopatie. „Při dnešní slavnosti oceňujeme patnáctileté optimistické úsilí profesora Miloslava Šocha i jeho žáků obhájit milovanou homeopatii přírodním vědám i vědecké medicíně navzdory,“ zdůvodňují skeptici své rozhodnutí.

Mnohem větší pozornost médií si v posledních letech dokázala získat Petra Yamuna Wolf, která byla oceněna Bronzovým bludným balvanem „za objevy ve vaginální a anální kartografii i v odposednutí a kleteb rušení“ „Při svém šamanském léčení měla vizi, v níž cestovala na modrou planetu, kde žily éterické bytosti, s nimiž se cítila velmi dobře. Naznačily jí, že jméno planety začíná na N. I tak vzdělaná Yamuna až v encyklopedii zjistila, že je to Neptun, neb přemnoho modrých planet začíná na N. A tak pochopila, že je opravdu z Neptuna. Bylo jí též určeno, že se dožije 111 let a má na Zemi léčit lidi a učit se pracovat s elementy planety Země a její léčivou sílu spojit se silnou ženskou energií. No, není-liž to skvělé?!,“ ptají se skeptici. Psycholožka, terapeutka a šamanka Yamuna je objevitelkou „terapie hlubokým dotekem“, což je její jedinečná terapie, která se liší od jiných intimních masáží v oblasti vagíny. „Cílem je, abyste ztratili ostych, stud a pocity méněcennosti ze svého těla, ze svých potřeb, dovolili si plně prožívat slast a rozkoš, své emoce, vše v souladu s vašimi tužbami a potřebami, s respektem k tempu a času pomalého otvírání vašeho vnitřního květu, vašeho božství…. Tato terapie je unikátní, velmi silná, intenzivní a účinná a má autorská, chráněna ochrannou známkou, nenaučil mne ji nikdo, inovovala se mi letitou praxí s klientkami,“ vysvětluje na svém webu terapeutka Yamuna. Tam se také dozvídáme, že pokud žena zažila ve svém životě bolestivé zkušenosti, spontánní reakce je „zamrznout a necítit“, což lze řešit právě pomocí vaginální mapování. Předplacená 3 setkání, z čehož každé obsahuje 3 hodin práce s tělem, 1 – 2 hodiny povídání a přípravy, vyjde na 19 tisíc korun. „Oceňujeme její fenomenální práci, což činíme s láskou a úctou a jen milými slovy, to aby nás nezažalovala jako jistého nebohého youtubera, který si z ní dělal poněkud prostořekou legraci, za což požadovala odškodné 700 000 Kč, neboť kvůli němu uhynul její kocour, který „do sebe údajně nasál všechen stres, což ho nakonec stálo život“. Doufáme, že jeho duše nikoho neposednula a odešla v pokoji. V upomínku přikládáme bronzový Bludný balvan,“ zdraví skeptici.

Plochá země i tajemní obři

Oceněny byly také značně originální vědecké teorie. Bronzový Bludný balvan v kategorii družstev získali obhájci placaté Země Vladimír Bačo a David Starosta „za chrabrý vzdor heliocentrickému spiknutí“, kteří jsou „internetoví věrozvěstové nové vlny vědeckotechnické retrorevoluce“. „Tomu nebudeme ani chtít věřit, ježto jsme od útlého mládí indoktrinováni iluzí, že žijeme na kulaté, rotující, neukotvené Zemi, motající se obrovským vesmírem – kde i hvězdy teroristicky vybuchují. Z té představy mnohé jímá děs, agorafobie a kinetóza, zvláště pokud již ve škole získali alergii na matematiku,“ uznávají skeptici. Podle těchto zvídavých plochozemců neexistuje ani gravitace. „Určitě se i u nás rozvine zetetická geografie, neboť každý má lidské právo svobodně si vybrat, zda chce žít na plochoZemi či na kouloZemi.  Nastanou sice všelijaké potíže, např. ve školství, avšak inkluzí plochozeměpisu (na úkor neoblíbené matematiky a fyziky) to jistě zvládneme,“ jsou přesvědčeni skeptici, kteří současně oceňují „chrabrost s jakou vzdorují heliocentrismu“.

Stříbrný Bludný balvan v kategorii jednotlivců pak získali Hana Blochová a Jaroslav Růžička „za rozvoj alternativní archeologie s přesahem do dalších vědních disciplín“. Hana Blochová podle skeptiků s lehkostí propojuje témata biologická a alternativně kosmologická s ezoterikou, hermetizmem, naukami vyhynulých civilizací, geomantikou, pravěkým stavitelstvím, počátky křesťanství, alchymií a uměním. Jaroslav Růžička pak objevil „nedestruktivní detekční geofyzikální metodu „pozitivní gravitační interakce“ a publikoval ji jako „těžišťovou teorii“.“ Takzvanou horizontální olovnicí a mentálním napojením na informační pole detekuje podzemní struktury. Pokud již zanikly, zjistí jejich „mentální otisk“!  Společně pak vytvořili knihu Pyramidy, obři a zaniklé vyspělé civilizace, která vyšla dokonce třikrát. „Přetěžko vybrat to nejpodstatnější z tak rozsáhlých výzkumů obou badatelů. Jsou tu ještě dinosauři přeživší v jeskyních Českého krasu snad až do 17. století, prvohorní systémy podzemních chodeb pod celou Evropou, okamžitý vznik pohoří a přesun kontinentů při přiblížení Nibiru, genové manipulace u obřích humanoidů a i výsadky mimozemšťanů na Zemi. V neskonalém údivu k oběma laureátům jim předáváme geologickou strukturu v podobě stříbrného Bludného balvanu.  Jaképak mentální otisky tam asi naleznou?,“ dotazují se skeptici.

Ludmila Hamplová