O prodeji Zentivy se občas hovoří už několik měsíců, Sanofi však nepospíchá, snaží se dosáhnout co nejlepší cenu. Foto: Wikipedie

Advent chce koupit Zentivu, GSK se zbavuje vzácných chorob

Podle analytiků dá Advent za Zentivu, která patří do portfolia francouzské farmaceutické skupiny, dvě miliardy eur. GSK vymění svou divizi pro vývoj léků na vzácné choroby za pětinový podíl v biotechnologické firmě.

 

Americká farmaceutická skupina Advent International má zálusk na evropskou divizi výroby generických léků patřící francouzské farmaceutické skupině Sanofi. Do tohoto balíku patří i česká Zentiva. Informoval o tom list Financial Times s odkazem na tři nezávislé a dobře informované zdroje právě z okolí Sanofi.

Advent a BC Partners jsou ve finále

Advent ovšem není jediný, kdo má o generickou divizi Sanofi zájem. Dalším potenciálním kupcem je britská investiční společnost BC Partners, která se soustředí na akvizice zejména v Evropě a příležitostně také v Severní Americe. Sanofi zájmu obou hráčů prý umně využívá a snaží se je postavit proti sobě a transakci tak ještě náležitě zhodnotit. Přitom ještě nedávno byly mezi potenciálními kupci další tři subjekty: Blackstone, Nordic Capital a Torrent Pharma.

Všechny však vycouvaly prý poté, co se začaly objevovat odhady ceny, kterou nový vlastník bude muset zřejmě zaplatit. Ta se odhaduje až na dvě miliardy eur (přes 50 miliard korun). Přesnou částku však zatím nikdo nezná. Cena navíc nejspíše nebude jediným faktorem, na jehož základě se Sanofi o prodeji bude rozhodovat. Zdroje blízké francouzské farmaceutické firmě tvrdí, že jednání mohou klidně i ztroskotat a Sanofi si generika ponechá.

Pokud se však subjekty dohodnou, výsledek prý může být oznámen i během několika málo dní. Zprávy o možném obchodu se objevují asi po měsíci spekulací o generickém byznysu jako takovém. Analytici také připomínají, že Sanofi se už před více než rokem nechala slyšet, že by se generické divize chtěla zbavit.

Sanofi neuhýbá ze strategie

„Je to byznys, který trochu ztratil dech. Kupci tedy musí věřit, že se zase zvedne. Není to příběh o raketovém růstu, bude to vyžadovat mnoho úsilí,“ řekla listu Financial Times osoba s průběhem transakce dobře obeznámená.

Když do čela Sanofi přišel v roce 2015 Olivier Brandicourt, jako cíl si vytyčil přetvoření portfolia celé skupiny se zaměřením na růstové sektory farmacie. Generická divize francouzské firmy vykázala za poslední čtvrtletí loňského roku obrat ve výši 435 milionů eur (zhruba 11 miliard korun), což ale představovalo meziroční téměř dvouprocentní pokles. Prodej se tedy zdá být logickým krokem.

Naproti tomu Sanofi letos v lednu oznámila dvě akvizice biotechnologických společností: Bioverativ a Ablynx. Za obě dá 15,5 miliardy dolarů (přes 310 miliard korun). Obchod posílí pozici Sanofi v oblasti medicíny, která se zaměřuje na krevní obtíže.

GSK prodává divizi léků na vzácné choroby

Vedle Sanofi se portfolio své činnosti hodlá zúžit také britská farmaceutická skupina GlaxoSmithKline. Na prodej je její divize pro vývoj a výrobu léků (genové terapie) na vzácné choroby. Novým majitelem se stane biotechnologická společnost Orchard Therapeutics, která rovněž sídlí ve Velké Británii. Informovala o tom agentura Reuters, stejně jako sama GSK na svých webových stránkách.

Obchod však neproběhne tradičním způsobem. GlaxoSmithKline totiž nebude inkasovat hotovost, ale v Orchard Therapeutics výměnou za převedení svého byznysu získá 19,9procentní podíl akcií a jedno místo ve vedení společnosti. Stejně tak jí budou náležet výnosy z případných budoucích nově vyvinutých léků.

Do značné míry jde o krok, kterým jde GSK proti proudu. Její hlavní konkurenti totiž v byznysu s léky na vzácné choroby, navíc založené na genové terapii, vidí velkou příležitost. Nicméně jde zároveň o krok, který je v souladu s již dříve oznámenou strategií, kterou loni v červenci přednesla výkonná ředitelka GSK Emma Walmsleyová. Tedy vrátit se ke svému původnímu byznysu a posílit jej.

Pro GSK by však převedení divize vzácných chorob nemělo představovat velký zásah, na jejím portfoliu totiž představovala jen velmi malé procento, co se obratu týče. Naproti tomu Walmsleyová chce i nadále investovat do zvyšování kapacit pro výzkum genové terapie se zaměřením na onkologická onemocnění. V nedávné minulosti už tímto směrem utratila stovky milionů dolarů.

Výkonný ředitel Orchard Therapeutics Mark Rothera uvedl, že jeho společnost i po částečném převzetí skupinou GSK plánuje prodej dalších akcií. Dokonce nevylučuje následný vstup na burzu v podobě veřejného úpisu akcií. „Z pohledu investora je v našem odvětví mnoho zajímavých příležitosti. Nepochybuji, že se nám v poměrně blízké budoucnosti podaří akumulovat nezanedbatelné množství finančních prostředků pro další rozvoj,“ řekl Rothera agentuře Reuters.

Petr Musil