Nejlépe si vedla nemocnice v Českých Budějovicích. Hospodařila se ziskem téměř 47 milionů korun. Foto Nemocnice České Budějovice - horní část. Foto: Nemocnice ČB

Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem 69 miliónů korun

Jihočeské nemocnice loni hospodařily se ziskem více než 69 milionů korun. Je to zhruba stejný výsledek jako v roce 2016. Holding, který se skládá z osmi zdravotnických zařízení, zřizuje Jihočeský kraj. Letos mají nemocnice v plánu investovat do svého rozvoje 1,7 miliardy korun. ČTK to řekla jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD).

 

Největší podíl na krajském výsledku měla i loni českobudějovická nemocnice. Hospodařila se ziskem téměř 47 milionů korun. Naopak nejmenší zisk měla nemocnice v Dačicích, kde šlo o 15.000 korun. „Všechny jihočeské nemocnice hospodařily s kladným výsledkem, nicméně u těch malých je vidět pnutí, kdy se pohybují těsně kolem nuly, aby nespadly do červených čísel,“ řekla Stráská. Podle ní to ovlivňuje řada faktorů. Nemocnice například zvyšovaly mzdy svým zaměstnancům, na což podle ní nereagovala úhradová vyhláška, která zajišťuje peníze od zdravotních pojišťoven.

Největší investice pro letošní rok plánuje opět českobudějovická nemocnice. Chystá projekty za více než 760 milionů korun. Investice v řádech desítek a stovek milionů korun připravují i další nemocnice v regionu. „Jedná se o nákupy zdravotnických přístrojů nebo o stavební projekty,“ řekla Stráská.

Výsledek hospodaření jihočeských nemocnic v roce 2017

Zdroj: Jihočeský kraj

 

 

 

 

 

 

 

-čtk-