Foto: Homolka.cz

Ministerstvo začalo hledat nového ředitele Nemocnice Na Homolce

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na nového ředitele pražské Nemocnice Na Homolce. Bývalý ředitel Ivan Oliva rezignoval v pátek po schůzce s ministrem svolané kvůli výsledkům kontroly v nemocnici. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) zjištění kontrolorů považuje za závažná. Oliva s jeho hodnocením nesouhlasí. Zájemci o vedení nemocnice se mají hlásit do 30. srpna.

 

Ministerstvo požaduje po uchazeči kromě návrhu koncepce řízení nemocnice životopis zaměřený na odbornou praxi, zkušenosti v řízení a ekonomice v oblasti zdravotnictví a organizační a řídící předpoklady.

Řízením nemocnice je od pátku pověřen primář radiodiagnostického oddělení Josef Vymazal. Bývalý ředitel Oliva rezignoval, přestože se s ministrem neshoduje ve výkladu výsledků kontroly. „Nemocnici jsem v říjnu 2014 převzal hluboce podinvestovanou a se čtvrtmiliardovým dluhem. Jsem přesvědčen, že jsem za téměř čtyři roky svého působení ve funkci ředitele se svým týmem odvedl dobrou práci a jako krizový manažer jsem svůj úkol splnil,“ sdělil ČTK v pátek.

Kontrola hospodaření v nemocnici podle ministerstva odhalila nestandardní postupy při zadávání veřejných zakázek, nákupy zdravotnického materiálu přes dceřinou společnost Holte Medical i poté, co ji měla nemocnice zrušit, a neplatné smlouvy za 402 milionů korun, které nebyly zveřejněné v registru smluv.

Ministr už v lednu snížil managementu odměny na polovinu, protože nemocnice neukončila nákupy zdravotnického materiálu přes dceřinou firmu, která je od loňského ledna v likvidaci. Podle kontrolorů tím obcházela zákon o zadávání veřejných zakázek. Termín ukončení do letošního března ale Oliva podle svých slov stihl.

Nákupy přístrojů, IT technologií a dalších služeb pod vedením dřívějšího ředitele Vladimíra Dbalého se zabývá i soud. Dbalý čelí obžalobě z korupce kvůli přijímání úplatků v řádech milionů korun. Podle dříve zveřejněného auditu utratila Homolka nehospodárně 3,4 miliardy korun. Kromě toho téměř 354 milionů korun vydala neoprávněně.

Ministr Vojtěch od svého nástupu do funkce loni v prosinci odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou a ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Vrbovskou nahradil od května František Novák, i toho ale ministr tento měsíc odvolal v souvislosti se staršími zakázkami a podezřeními. Skončili také ředitelé Státního ústavu pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta nebo ředitelka Státního zdravotního ústavu Jitka Sosnovcová.

-čtk-