Radní Prahy 1 včera dočasně pověřili vedením Nemocnice Na Františku dosavadního primáře chirurgického oddělení Davida Erharta. Foto: Wikipedie

Nemocnici Na Františku povede dosavadní primář chirurgů Erhart

Pražskou Nemocnici Na Františku dočasně povede dosavadní primář chirurgického oddělení David Erhart. Radní Prahy 1 ho včera pověřili řízením do doby, než v otevřeném výběrovém řízení najdou nového ředitele. Původní ředitel Robert Zelenák začátkem července odstoupil kvůli obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou. Od jeho rezignace zařízení, které vlastní a provozuje Praha 1, vedla právnička nemocnice Alena Hanilcová.

 

Policie v Nemocnici na Františku, Nemocnici Na Bulovce a na dalších místech zasahovala koncem června. Celkem podle informací médií obvinila několik lidí a jednu firmu. Kromě Zelenáka jde mimo jiné o severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Zelenák v reakci na obvinění rezignoval na post ředitele, i když vinu odmítá. Postavil se za něj i místostarosta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD), který má zařízení v gesci.

Podle informací médií policie vyšetřuje tendr na dodávku služeb, kterou nicméně nemocnice ani městská část podle Hodka nikdy neschválila. Radnice loni plánovala nemocnici pronajmout soukromníkovi, ze záměru však nakonec ustoupila a domluvila se s magistrátem, že budou jednat o spolufinancování provozu nemocnice. Zmíněné zakázky na outsourcing služeb by podle místostarosty znamenaly navýšení nákladů na provoz zařízení, což je v této situaci nemyslitelné.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát.

-čtk-