Brno schválilo před rokem strategii a akční plán v oblasti drog a závislostí. Ten je založen na principu harm reduction, minimalizaci rizik, Náměstek primátora Matěj Hollan (Žít Brno, na snímku) kritizuje kraj za to, že nyní snížil podporu pro protidrogové služby. Foto: Žít Brno

V Brně je v ohrožení metadonové centrum, nemá dost peněz

V Brně je v ohrožení metadonové centrum, které pomáhá narkomanům v léčbě. Nahrazuje jim drogy látkou metadon. Jihomoravský kraj letos snížil podporu na protidrogové služby z 9,5 milionu na sedm milionů korun. Půl milionu je pro metadonové centrum. Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno) včera novinářům řekl, že chce situaci s krajem řešit.

 

Pokud se stát zachová stejně a organizace nebudou mít peníze, neměly by služby provozovat, řekl dnes novinářům bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle něj by to v takovém případě měly řešit kraje, města a stát.

Vobořil uvedl, že je v Brně odhadem 3000 až 5000 každodenních uživatelů drog, kteří si většinou aplikují drogu do žíly. Metadonové centrum je v Brně na dvou místech a navštěvuje ho více než sto lidí denně, řekl ČTK Jiří Dolák ze společnosti Podané ruce, která centrum provozuje. Do centra v Bratislavské ulice chodí denně 37 lidí, na Vídeňskou, kde je větší centrum s více programy, dochází 80 lidí. Na provoz centra v Bratislavské je podle Doláka ročně potřeba dvou milionů. Peníze dává stát, město a dával i kraj. Nyní centru chybí stovky tisíc korun. Péči to může omezit, ale v krajím případě vést i k ukončení, řekl Dolák.

Kraj některé výdajové položky snížil, řekla ČTK mluvčí kraje Monika Brindzáková. Způsobily to zvyšující se výdaje například na zvyšování platů ve školství, zdravotnictví nebo dopravě. „Kraj je ale připravený z finanční rezervy poskytnout v průběhu roku podporu některým projektům v rámci individuálních dotací. Rada se tím bude zabývat v září,“ uvedla Brindzáková.

Hollan požádá náměstka hejtmana Jana Vitulu (TOP 09), aby problematiku na kraji otevřel. Žít Brno v krajských volbách kandidovalo spolu s TOP 09. „Požádám ho, aby to v rámci rady a zastupitelstva kraje otevřel. A aby kraj dal na služby peníze, které škrtl,“ uvedl Hollan.

Náměstek bere vážně Vobořilovu obavu, že by se služby pomáhající narkomanům mohly uzavírat. „Tito lidé by pak šli do ulic krást, aby si sehnali peníze na dávku. Doufám, že se kraj pochlapí a peníze do systému vrátí,“ dodal Hollan.

Podle Vobořila dává člověk na denní dávku pervitinu stokoruny až tisíce, na heroin je to měsíčně kolem 30.000 korun. Pokud podle Hollana kraj neustoupí, navrhne městu, aby to řešilo z vlastního rozpočtu. Letos dalo na protidrogové služby kolem 11 milionů korun.

-čtk-