Klíště obecné (Ixodes ricinus) přenáší dvě vážné nemoci: encefalitidu a lymskou boreliózu. Jen proti jedné se lze očkovat. Foto: Wikipedia

Hygienici letos v Praze nenašli klíšťata nakažená encefalitidou

Hygienici letos v Praze neobjevili klíšťata nakažená encefalitidou. Výsledky z testování sebraného hmyzu na boreliózu budou mít na podzim. Na webu o tom informovala Hygienická stanice Hlavního města Prahy. Loni byla nakažená klíšťata v Kunratickém neboli Krčském lese.

 

Za menší výskyt klíšťat v pražských lesích může i počasí, sucho a suchá tráva jim nesvědčí. „Letos máme dosud v Praze hlášeno pouze 16 onemocnění. V terénu se díky významným klimatickým změnám v pražské zeleni vyskytuje méně klíšťat,“ vysvětlil ředitel hygienické stanice Jan Jarolímek. V některých regionech naopak bylo nákaz od klíšťat víc, například na jižní Moravě nebo Vysočině.

Dodal, že k celkovému obrazu zbývá dokončit hodnocení výsledků ze dvou z 11 testovaných lokalit. Výsledky testování klíšťat na druhou jimi přenášenou nemoc, lymskou boreliózu, budou v září nebo v říjnu. Většina nakažených Pražanů si nemoc přiveze z jiného regionu.

Nakazit se ale lidé mohou i na podzim. „Klíšťata mají dva vrcholy výskytu, přičemž kvůli klimatickým změnám se první vrchol posunuje do brzkého jara a dá se očekávat, že druhý vrchol se naopak posune do pozdního podzimu,“ uvedl.

Klíšťata hygienici sbírají takzvaným vlajkováním. Lesem chodí s bílými flanelovými látkami s delším vlasem, které připomínají srst zvířat. Hmyz se potom roztřídí to tří zkumavek, zvlášť samci, samičky a nymfy, tedy nedospělá klíšťata. Nemoci ale mohou přenášet všechny skupiny.

Loni bylo v celém Česku zaznamenáno 687 případů klíšťové encefalitidy, letos 139 za první pololetí. Proti encefalitidě, neboli klíšťovému zánětu mozku, je možné se chránit očkováním, které zahrnuje tři dávky. Asi po třech až pěti letech odborníci doporučují přeočkování. Cena jedné dávky se podle nabídek očkovacích center nyní pohybuje zhruba mezi 800 a 1500 korunami. Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny zdravotní pojišťovny, příspěvek ale nepokryje celé. Očkována je v Česku asi čtvrtina populace, zejména děti. Ohroženější průběhem nemoci jsou ale starší lidé.

Nejčastěji se lidé klíšťovou encefalitidou nakazí přisátím infikovaného klíštěte. V první fázi se příznaky onemocnění podobají chřipce, v druhé fázi může být napaden nervový systém. Pacient může mít i po vyléčení nemoci trvalé následky v podobě bolestí hlavy, sníženého soustředění a výkonnosti, třesu nebo obrny končetin.

Také první příznaky boreliózy připomínají chřipku. U části lidí se vytvoří červená skvrna s bílým středem. Až třetina žádné příznaky v první fázi nemá, nemoc přejde do hůře léčitelných stadií zahrnujících záněty kůže, kloubů a šlach, infekce centrálního nervového systému, napadení srdce či očí. Očkování proti borelióze neexistuje, nemoc se léčí antibiotiky.

Počet nakažených klíšťovou encefalitidou žijících v Praze

Zdroj: Hygienická stanice Hlavního města Prahy

 

 

-čtk-