Richard Sackler získal ve Spojených státech patentovou ochranu na prostředek pro léčbu závislostí. Sám na nich však zázračně zbohatl. Foto: Purdue Pharma, Koláž ZD

Opioidový miliardář získal patent na lék proti závislostem

Miliardář, majitel a šéf rodinné farmaceutické společnosti Purdue Pharma Richard Sackler, se ve Spojených státech pomalu, ale jistě stává personou non grata. Je mu přisuzováno, že je to právě on, kdo stojí za takzvanou opioidovou krizí v USA (rostoucí závislostí na lécích, tišících bolest na základě ovlivnění opioidových receptorů), přiživuje ji a bohatne na ní. A to zejména díky OxyContinu (účinná látka oxykodon), který patří k tamním nejrozšířenějším analgetikům, a který právě Purdue Pharma řadu let vyrábí.

 

Lidé se však na něm snadno stávají závislými, a to se všemi představitelnými negativními dopady. Podle odhadů amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí si jen v USA opioidy mezi lety 1999 a 2016 vyžádaly více než 200 tisíc obětí. Tamější úřady mimoto udávají, že poruchami souvisejícími s užíváním opioidů trpí téměř 2,5 milionů Američanů. Přesněji řečeno – trpělo v roce 2015. Dnes už mohou být čísla daleko vyšší.

Kozel zahradníkem

Sacklerův příběh se však mění v absurdní drama. Analytici listu Financial Times totiž zjistili, že Sackler získal již v lednu patentovou ochranu léku, díky kterému by se lidé své závislosti na opioidech měli zbavit. Jen těžko bychom asi našli lepší příklad notoricky známého rčení o kozlu a zahradníkovi.

Lék je novější verzí buprenorfinu, lehkého opiátu, který dokáže kontrolovat a snižovat chuť na látku, na níž je pacient závislý. Buprenorfin se často používá jako náhražka při léčbě závislosti na heroinu (diacetylmorfin), ale i na dalších opioidech jako je právě například OxyContin. Sacklerův patent se tak může snadno stát velmi lukrativním, protože se jeví jako lepší než jiné náhražky opioidů jako třeba metadon.

Jen za loňský rok činily v USA tržby z nejprodávanějšího buprenorfinu, známého pod obchodním názvem Suboxon bezmála 900 milionů dolarů (skoro 20 miliard korun).  V Česku je buprenorfin obsažen v přípravku Subutex, oba přípravky se používají sublingválně, tedy přiložením pod jazyk, Subutex obsahuje jen buprenorfin, Suboxone také příměs naloxonu. „Ačkoli opioidy jsou známé jako užitečný lék pro tišení bolesti, mají rovněž závislostní potenciál,“ citují Financial Times z dokumentu, na jehož základě získal Sackler svůj patent. V něm se také poukazuje na rizika, která jsou nejen s lékovou závislostí spojená.

Už ani tabletku

Pro mnoho odborníků je nepochopitelné, jak Richard Sackler mohl patent na inovativní verzi buprenorfinu získat. Obzvláště v situaci, kdy Purdue Pharma čelí nebo čelila více než tisícovce žalob kvůli vzniku závislosti v důsledku přijímání OxyContinu. „Je zavrženíhodné, co Purdue Pharma způsobila našemu veřejnému zdraví,“ řekl listu Financial Times Luke Nasta, ředitel centra pro léčbu závislosti Camelot na Staten Islandu v New Yorku. Podle něj by „Sacklerova rodina neměla mít povolení vyrábět jakékoli syntetické opiáty včetně náhražek opioidů“.

Buprenorfin se závislým na opioidech předepisuje ve fromě tablet nebo tenkých pásků, které se rozpouštějí na jayzku během asi sedmi minut. Právě pásky se předepisují kvůli tomu, aby je nebylo možné hromadit a následně s nimi obchodovat. Nová verze buprenorfinu bude podávána jako malá tenká oplatka, která se ale rozpustí nesrovantelně dříve. Hovoří se jen o několika sekundách.

Tato nová forma buprenorfinu byla poprvé vyrobena Purdue Pharmou a Richard Sackler je jako majitel patentu zapsán ještě spolu s dalšími pěti výzkumníky. Někteří z nich pro Sacklera dosud pracují.

Začalo to před 126 lety

Historie společnosti Purdue Pharma sahá do roku 1892, kdy ji založili dva lékaři John Purdue Gray a George Frederick Bingham. Tehdy nesla názve Purduce Frederick Company. Rodina Sacklerů se ke společnosti dostala v roce 1952, kdy ji od potomků původních majitelů koupili jiní lékaři, a sice Raymond a Mortimer Sacklerovi.

Purdue Pharma se začala solidně rozvíjet a brzy otevřela své pobočky také v New Jersey a Connecticutu. Později se do Connecticutu přesunulo i její sídlo. V roce 1991 byla Purdue Pharma převedena na akciovou společnost a začala se zaměřovat na léky pro tišení bolesti. Sama sebe označila za průkopníka ve vývoji léků snižujících utrpení pacientů způsobované bolestí.

Richard Sackler započal svou kariéru v Purdue Pharma v roce 1971 jako asistent prezidenta společnosti. Následně se stal šéfem výzkumu a marketingu a v roce 1999 usedl do křesla šéfa celé Purdue Pharma. Bylo to právě v době, kdy Sackler šéfoval výzkumu a vývoji, když společnost na trh uvedla OxyContin.

Už jako první muž celého podniku se významě přičinil o to, že se OxyContin stal lékaři oblíbeným opioidem. Lék si ale své renomé záhy vysloužil i u lékárníků nebo akademiků. V roce 2015 byl ale Richard Sackler z čela Purdue Pharma sesazen. Společnost dodnes čelí stovkám žalob a v minulosti na pokutách zaplatila přes 600 milionů dolarů (přes 13 miliard korun) v souvislosti se zavádějícím marketingem týkajícím se právě OxyContinu.

Petr Musil

O opioidové krizi v USA jsme psali také zde a zde.