Očkování je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění rizikovým skupinám. Využít by jej měli především senioři. Foto: FreeStockPhotos.biz

Dovozce: Vakcíny proti chřipce je v Česku dostatek

Vakcíny proti chřipce je podle jejího největšího dovozce, firmy Sanofi Pasteur, v Česku dostatek. Firma letos dovezla přes 400.000 dávek, informovala v tiskové zprávě. Některá média v pondělí uvedla, že vakcína lékařům ani lékárnám dostupná není. Dostupnost vakcíny ČTK potvrdila i mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Barbora Peterová. Na trhu jsou dvě vakcíny, kromě Vaxigrip vyráběné Sanofi Pasteur ještě Influvac od firmy Mylan. Chřipková epidemie obvykle začíná v lednu.

 

Pacienti se podle firmy mohou nechat očkovat až do konce prosince, objednat by se ale měli už nyní. „Od poloviny září a během října společnost Sanofi Pasteur postupně dodává do České republiky vakcínu proti chřipce Vaxigrip Tetra. Doposud jsme přivezli více než 400.000 dávek,“ uvedl mluvčí firmy Libor Kytýr. Očekávaný zájem o očkování by podle něj měly počty dostupných vakcín pokrýt. Firma dodá i víc, pokud by zájem překročil odhady, dodal.

Vakcínou proti chřipce se očkuje každý rok na podzim. Očkovací látka je vždy odlišná, protože vychází z předpokladů, jaké podtypy chřipkového viru budou v populaci kolovat. Očkovat se nechává asi pět až šest procent Čechů. Loni s vážným průběhem chřipky skončilo v nemocnici přes 660 hlášených případů, z toho zhruba 260 v souvislosti s chřipkou zemřelo.

Očkování je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění rizikovým skupinám. Pro seniory a chronické pacienty s nemocemi jako cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce je chřipka nebezpečnější než pro běžnou populaci. Úmrtí na chřipku a související zápal plic při epidemii je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob. Očkovat se z těchto rizikových pacientů každoročně nechá jen asi pětina.

-čtk-