Někteří akcionáři se obávají, že akvizicí Takedy vzroste Shire konkurence na trhu lukrativních produktů pro léčbu hemofilie. Prodej těchto léků generuje Shire v současné době asi čtvrtinu ročních tržeb. Foto: Fedaiisf

Fúze Takedy a Shire posvěcena. Boston Scientific kupuje BTG

Evropská komise dala zelenou fúzi farmaceutických skupin Takeda a Shire. Americká Boston Scientific má zálusk na britskou společnost BTG. Nabízí za ni obří částku.

 

Japonská farmaceutická společnost Takeda může za 46 miliard liber (1,35 bilionu korun) převzít nadnárodní (původně britskou) skupinu Shire. Fúzi dala minulý týden zelenou Evropská komise coby vrcholový orgán Evropské unie na poli hospodářské soutěže. Má to ale jednu podmínku.

Aby nebyl výzkum v ohrožení

Evropská komise zkoumala, zda Takeda po převzetí Shire bude pokračovat ve vývoji léku, který může potenciálně konkurovat produktu Entyvio pocházejícího právě z dílny japonské farmaceutické skupiny. Přípravek se používá k léčbě zánětů zažívacího traktu. „Fúzi můžeme schválit jen za předpokladu, že Takeda poté divizi vyvíjející protizánětlivý lék prodá. Jedině tak může být ochráněna inovace na trhu s protizánětlivými léčivy,“ uvedla k rozhodnutí Margrethe Vestagerová, eurokomisařka, která má v gesci hospodářskou soutěž.

Transakci už před časem posvětili regulátoři v Číně, Japonsku i ve Spojených státech. Konečné rozhodnutí tak bude na akcionářích Shire, kteří o akvizici budou hlasovat na mimořádné valné hromadě 5. prosince. K souhlasnému stanovisku je třeba získat hlasy akcionářů podílejících se nejméně na dvou třetinách základního jmění společnosti.

Podle listu Financial Times lze ale na valné hromadě očekávat komplikace. Skupina 130 akcionářů, kteří dohromady vlastní jedno procento společnosti Shire, už dříve dali najevo svůj nesouhlas. Jiní akcionáři se zase obávají, že akvizicí vzroste Shire konkurence na trhu lukrativních produktů pro léčbu hemofilie. Prodej těchto léků generuje Shire v současné době asi čtvrtinu ročních tržeb.

Boston Scientific chce BTG

K akvizici se schyluje také na trhu se zdravotnickými přístroji a vybavením. Jejich americký výrobce Boston Scientific dostal zálusk na svého britského konkurenta, společnost BTG. Nabízí za něj 3,3 miliardy liber, tedy necelých 97 miliard korun. Boston Scientific hodlá za každou akci BTG zaplatit 8,4 libry, zatímco tržní hodnota je jen 6,15. Boston Scientific tak za BTG jejím akcionářům nabízí 37procentní prémii.

Podle listu The Independent považuje společnost BTG nabídku za solidní, a proto bude její vedení akcionářům doporučovat, aby pro ni hlasovalo. „Akvizice BTG je pro nás důležitá. Portfolio jejích výrobků to naše významně rozšíří, a tak budeme schopni dodávat vybavení pro zajištění další zdravotnické péče,“ uvedl Michael Mahoney, výkonný ředitel Boston Scientific.

Společnost BTG vyrábí například polymerní nosiče léčiv pro léčbu tumorů nebo séra proti hadím uštknutím. Začátkem listopadu oznámila meziroční zvýšení prodejů svých výrobků o deset procent, což se pozitivně odrazilo také na jejím zisku. Ten za první letošní pololetí vzrostl o 47 procent v porovnání s předchozím rokem.

Akcie BTG nejen na výsledky, ale i na oznámení nabídky Boston Scientific zareagovaly růstem na Londýnské burze o více než třetinu. Blíží se tak ceně, kterou Boston Scientific hodlá za BTG zaplatit. Obchod ještě musí schválit valné hromady obou společností. Pro zrealizování akvizice se zatím neoficiálně vyjádřila třetina vlastníků Boston Scientific, mezi něž patří také společnosti Invesco Asset Management, Woodford Investment nebo Novo Holdings.

Petr Musil