Nemocniční informační systém bude stát Vysočinu 64 milionů korun

Krajské nemocnice na Vysočině budou do pěti let používat nový jednotný informační systém. Kraj po složité přípravě zakázky vybral společnost Stapro, která systém dodá asi za 64 milionů korun. Doposud pětice nemocnic používala tři různé systémy, které zastaraly. Nejhorší je situace v Jihlavě, kde bude nový systém instalován zřejmě jako první, řekl včera novinářům náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

 

Nemocniční informační systém má umožnit elektronizaci zdravotnické dokumentace. Podle vyjádření kraje patří k nejsložitějším informačním systémům používaných ve veřejných institucích. „Je tam prakticky všechno, umožňuje evidenci účetnictví, vedení statistik, manažerských systémů, jsou tam lékárenské programy, programy pro onkology včetně ředění cytostatik, programy pro sledování lůžek intenzivní péče, což jsou nejdražší softwarové programy,“ řekl Novotný.

Veřejnou zakázku připravoval dva roky. Hodnotil ji v květnu. Proti jeho rozhodnutí se neúspěšný uchazeč odvolal k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS). Z důvodu zkrácení procesu výběru a předejití případného negativního rozhodnutí úřadu z důvodu formální stránky hodnocení, kraj rozhodnutí o výběru nejvýhodnější nabídky zrušil a nechal provést nové hodnocení. Systém zaplatí kraj s přispěním dotací z Evropské unie.

Kraj Vysočina je zřizovatelem pěti nemocnic v Jihlavě, Třebíči, Pelhřimově, Havlíčkově Brodě a Novém Městě na Moravě na Žďársku. Ročně je v nich hospitalizováno přibližně 95.000 lidí, vyplývá z jejich výročních zpráv.

-čtk-