V Česku si podle poslední studie Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti opatří konopí alespoň jednou 800 tisíc lidí ročně. Foto: Wikipedia

Piráti předložili slíbený zákon, který legalizuje pěstování konopí. Stát může ušetřit miliardy

Piráti chtějí umožnit pěstování konopí pro osobní potřebu. 87 milionů Evropanů se řadí mezi celoživotní uživatele konopí. Stát ročně vynakládá na boj s konopím 2,4 miliardy korun. Poslanci nechtějí kriminalizovat uživatele a vhánět je do rukou prodejců mnohem nebezpečnějších látek.

Piráti spolu s poslanci z jiných parlamentních stran předkládají vládě a poslanecké sněmovně návrh novely zákona o návykových látkách, která umožní pěstovat a přechovávat až 1250 gramů sušiny a 5 rostlin konopí. Na vzniku zákona se podílel i bývalý protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, který v posledních letech upozorňuje, že prohibice v případě konopí nemá efekt. O pohledu bývalého protidrogového koordinátora na možnosti v oblasti léčebného konopí jsme v Ekonomickém deníku informovali v tomto článku, kde Jindřich Vobořil uvedl, že České republice utíká byznys za miliardy.

Předkladatelé zákona, mezi kterými jsou poslanci z Pirátské strany, hnutí STAN a TOP 09, v důvodové zprávě uvádějí, že přípravě novely zákona o návykových látkách předcházel podrobný průzkum současného užívání konopí v České republice a inspirací se měl stát i kanadský zákon C-45, který v Kanadě zlegalizoval konopí a přinesl pravidla pro jeho prodej. „Je nutné napravit stav, pro který se velké množství jinak bezúhonných občanů ČR dostává do konfliktu se zákonem, přičemž jejich jednání nepřináší žádnou nebo zanedbatelnou společenskou škodu či rizika. Zároveň stát vydává neúměrné prostředky na potírání tohoto jevu i přes naprosté a zřejmě nezvratné etablování této psychoaktivní rostliny na trhu, a to napříč všemi zeměmi světa včetně České republiky,“ uvádí poslanci důvod, který je podle nich stěžejní pro vznik novely.

Zákon kromě možnosti přechovávat konopí umožní, v případě jeho schválení, bezúplatné předání 30 gramů sušiny, což otevře legální přístup ke konopí i těm, kteří si ho v domácích podmínkách nejsou schopni sami vypěstovat.

Podle poslední Evropské zprávy o drogách Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost za rok 2018, užilo konopí v posledním roce 24 milionů obyvatel EU ve věku 15 až 64 let, což představuje 7,2 % dospělé populace a mezi celoživotní uživatele se pak řadí dokonce 26,3 % dospělé populace tedy 87 milionů Evropanů.

Aby jednotlivé země předcházely problémům souvisejících s nakupováním drogy na černém trhu, předkládají novely zákonů, které mají zjednodušit a zlegalizovat přístup ke konopí. V Česku si podle poslední studie Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti opatří konopí alespoň jednou 800 tisíc lidí ročně. „Tito lidé na rozdíl od problémových uživatelů alkoholu a dalších látek (např. pervitin, heroin) většinově nejsou zapojeni do navázané trestné činnosti, jako je drobná trestná činnost (drobné krádeže) nebo podvody, násilné trestné činy (přibližně 80 % násilných trestných činů vykonaných pod vlivem psychotropních látek má na svědomí alkohol), výtržnictví apod,“ argumentují k zjištěným datům předkladatelé. Prohibice má podle poslanců řadu negativních důsledků, mezi něž patří překrývání nelegálního trhu s konopím s černými trhy, které operují s nebezpečnějšími látkami. Jako dobrý příklad řešení pak poslanci uvádějí nizozemskou síť coffeeshopů, díky které se podařilo úspěšně oddělit konopí od ostatních návykových látek. Data zároveň ukazují, že je v Nizozemsku méně uživatelů než v České republice. Problémem také může být nástup syntetických kanabinoidů, které jsou mnohem nebezpečnější než konopí.

Poslanci také zmiňují, že v oblasti boje s konopím se stát nechová jako dobrý hospodář. Podle odhadů v roce 2018 stát vynaložil 15 miliard na boj s nelegálními drogami a z toho 2,4 miliardy na boj s konopím z čehož většinu tvoří trestné činy a přestupky za malé množství. Podle propočtů by tak stát mohl ročně ušetřit 2 miliardy korun.

Povolení 5 rostlin konopí v Uruguayi dostalo půlku nelegálního trhu pod legální hranici

Jako zajímavý příklad v důvodové zprávě posloužily zkušenosti z Uruguaye, kde bylo rovněž legalizováno pěstování pěti rostlin konopí. Po dvou letech účinnosti zákona se dostalo 50 % nelegálního trhu pod legální a zdaněnou kontrolu a cena gramu sušiny klesla pod 1,5 dolaru, čímž se stala droga pro černý trh nezajímavá.

K zákonu vláda ještě nezaujala oficiální stanovisko, ale jak informoval Zdravotnický deník, premiér Andrej Babiš sdělil, že poslanci hnutí ANO zákon svými hlasy nepodpoří. Záleží, jak se tedy k zákonu postaví samotní poslanci a ostatní politické strany.

Michal Ožuch,

Článek je převzat z portálu Ekonomický deník, který patří do portfolia vydavatele Zdravotnického deníku.