Demonstrace polské organizace STOP NOP a její drsná hesla jako: "Doktore Mengele, ruce pryč od našich děti“ či „Dost bylo ničení slovanské populace“. STOP NOP také vyvěšuje billboardy a plakáty s emotivními fotografiemi v celé zemi upozorňující na smrt a vážná postižení, k nimž údajně došlo po očkování. Foto: FB

„Vakcíny se vyrábí z potracených plodů.“ I tak se v Polsku bojuje proti očkování

Od roku 2015 se počet neočkovaných dětí v Polsku zdvojnásobil. Jen v letošním roce nebylo podle údajů polských úřadů očkováno 40 tisíc dětí. Jejich skutečný počet ale může být vyšší. I proto, že řada Poláků uvěřila nepravdivým informacím o očkování. Stejně jako rodiče čtrnáctiměsíčního batolete, které 20. října zemřelo v důsledku sepse způsobené infekcí pneumokoky. Tito rodiče očkování odmítli, protože ho považovali za příliš nebezpečné pro zdraví svého dítěte.

 

Očkování nefunguje. Infekční onemocnění začaly mizet ještě před tím, než se proti nim začalo očkovat. Vakcína proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám způsobuje autismus. Skutečné vedlejší účinky očkování jsou utajovány. Lékaři jsou pod tlakem výrobců vakcín. To jsou jen některé z argumentů, které podle deníku Gazeta Wyborcza používají polští odpůrci očkování sdružení v organizaci STOP NOP (Stop nežádoucím účinkům po očkování), jejíž vliv v zemi postupně roste a dostal se až do polského sejmu. Mimochodem, v šíření nepravdivých informací o očkování se příliš neliší od českého spolku Rozalio nebo slovenského webu Slobodaockovanie.sk.  Spojuje je stejná rétorika, záliba v konspiračních teoriích i snaha získat co největší část veřejného prostoru.

V Polsku v tomto ohledu dosáhli polovičního úspěchu. Podařilo se jim do tamního parlamentu dostat návrh zákona, který měl zrušit povinné očkování v zemi. Petici za zrušení očkovací povinnosti organizovanou právě organizací STOP NOP v zemi podepsalo 120 tisíc osob. Nicméně sejmu, který má 460 křesel, se proti návrhu postavilo 354 přítomných zákonodárců, 10 přítomných hlasovalo pro návrh a 16 poslanců a poslankyň se hlasování zdrželo. Při hlasování chybělo 73 zákonodárců. Návrh zákona byl odmítnut na základě zamítavého stanoviska zdravotního i sociálního výboru sejmu. Stalo se tak v době, kdy Polsko od začátku letošního roku do konce října eviduje 144 případů spalniček. Podle informací deníku Gazeta Wyborcza pak od začátku listopadu onemocnělo nejméně 20 dalších osob.

Výskyt spalniček v Polsku není stejně jako v jiných evropských státech náhodný. Jak upozorňuje Gazeta Wyborcza od roku 2015 se počet neočkovaných dětí v zemi zdvojnásobil. Tamní hygienici uvádějí, že v roce 2010 odmítli rodiče očkovat 3437 dětí, v roce 2013 to bylo 7248 dětí, o rok později už zhruba 12 tisíc. V roce 2015 se jednalo o 16 tisíc dětí. V loňském roce už nebylo očkováno 30 tisíc dětí a letos by měl jejich počet vzrůst na 40 tisíc. Skutečný počet neočkovaných dětí ale může být ještě vyšší, protože ne vždy předávají jednotlivá zdravotnická zařízení hygienikům informace o tom, že rodiče očkování dítěte odmítli. „Na pochybnostech o bezpečnosti očkování nemají vliv informační kampaně, ujištění lékařů nebo pokuty jednotlivých vojvodství, které úřady ukládají při odmítnutí očkování. Pouze jedno procento z těchto dětí je nakonec očkováno,“ konstatuje deník s tím, že výše finanční sankce za odmítnutí očkování není v polské legislativě pevně stanovena. Nesmí však být vyšší než 10 tisíc zlotých, tedy zhruba 60 tisíc korun. Celkem pak pokuta nesmí dosáhnout více než 50 tisíc zlotých, tedy asi 300 tisíc korun. V zemi však není přijetí do mateřské školy podmíněno předložením potvrzení o očkování. Takový zákon by však tamní lékařská komora uvítala.

Celá debata přitom probíhá v době, kdy polská média zveřejnila případ úmrtí čtrnáctiměsíčního batolete na sepsi v důsledku pneumokokové infekce. To jeho rodiče přivezli 20. října již v bezvědomí na pohotovost v Poznani a požadovali, abych jejich dítě bylo „léčeno“ pouze vysokými dávkami vitamínu C, což následně po zveřejnění případu, popřeli. Toto dítě nebylo proti pneumokokům očkováno, protože jeho rodiče považovali očkování za příliš nebezpečné. Jeho stav se po hospitalizaci nadále zhoršoval až dítě zemřelo. Jak vyšlo najevo při kontrole zdravotnické dokumentace, nebylo očkováno ani proti dalším infekčním chorobám.

Od roku 2015 se zdvojnásob počet neočkovaných dětí

Polští odpůrci očkování jsou organizováni zejména kolem organizace STOP NOP (Stop nežádoucím účinkům po očkování). Ta je velmi aktivní na sociálních sítích, její facebooková stránka má téměř 120 tisíc příznivců. Pořádá protesty proti očkování napříč Polskem, kde se objevují nejrůznější hesla, jako „Dítě patří rodině, ne státu“, „Nejsme stádo, ale svobodní lidé“, „Doktore Mengele, ruce pryč od našich děti“ či „Dost bylo ničení slovanské populace“. Také vyvěšuje billboardy a plakáty s emotivními fotografiemi v celé zemi upozorňující na smrt a vážná postižení, k nimž údajně došlo po očkování. Od roku 2015 se pak organizaci daří získat pozornost vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS). V roce 2017 pak tehdejší premiérka země Beata Szydlło po setkání s odpůrci očkování prohlásila: „Existují rodiče, kteří jsou přesvědčení, že očkování může poškodit jejich dítě, ale existují rodiče, kteří jsou přesvědčení o tom, že očkování ochrání jejich děti proti nemocem. V tomto nemohu soudit, protože nejsem lékař. Moji dva synové byli očkováni, ale znám také příběhy, kdy bylo dítě po očkování poškozené.“

Letos v létě se pak do polského sejmu dostal návrh zákona rušící povinné očkování. Připravili jej zástupci stran PiS a Kukiz’15. Člen sejmu za PiS a lékař Krzysztof Ostrowski argumentoval tím, že zákon vyjadřuje obavy a úzkost mnohých Poláků v otázce očkování. Ačkoliv tvrdil, že je pro zachování současné legislativní úpravy, zároveň podle něj strana zvažuje návrh zákona, který by zcela zrušil očkování kojenců a zavedl očkování až od dvou let věku dítěte. Zřejmě se tak snažil oslovit ty Poláky, kteří by zrušení povinné očkování uvítali. Podle zářijového průzkumu veřejného mínění, který si nechala agenturou Millward Brown zpracovat deník Gazeta Wyborcza, si 47 % respondentů myslí, že by rodiče měli mít právo odmítnou očkování svého dítěte. Nicméně 41 % dotazovaných se vyslovilo pro to, aby rodiče, kteří odmítají očkování svých dětí, byli sankcionováni. Podíl lidí, kteří jsou přesvědčeni o tom, že by si rodiče měli o očkování svých dětí rozhodovat sami, a tedy mít možnost povinné očkování odmítnout, je mezi voliči PiS vyšší. Tento názor zastává 54 % z nich. Naopak mezi voliči opoziční stran si 67 % respondentů myslí, že by takoví rodiče měli být pokutováni.

Jako jasný argument pro očkování uvádí deník Gazeta Wyborcza statistiky o výskytu infekčních onemocnění, proti kterým se v zemi běžně očkuje. Příkladem je záškrt. Do poloviny 50. let v zemi každoročně na toto závažné onemocnění umíraly stovky až tisíce lidí. Konkrétně v roce 1951 zemřelo na záškrt 3143 osob. Očkovací látka je v zemi k dispozici od roku 1964 a od roku 1973 Polsko nezaznamenalo jediné úmrtní na záškrt. Před zavedením očkování proti spalničkám v roce 1972 pak v zemi ročně onemocnělo 70 až 200 tisíc osob. Poté se objevovaly o desítky, maximálně stovky případů. Nicméně počet nemocných proti spalničkám může znovu růst vlivem nepříznivé epidemiologické situace v Evropě, jen za během první poloviny roku onemocnělo více než 40 tisíc osob a 37 lidí zemřelo a také tomu, že roste počet neoočkovaných dětí v zemi.

Odpůrci očkování netají své politické ambice

Debata v sejmu ohledně návrhu zákona, který měl zrušit povinné očkování, byla velmi emotivní. „Můj projev bude emotivní, protože se po 36 letech práce nedokážu dívat na to, co se děje. Musíme předložit jasné argumenty. Mám za sebou tým těch nejlepších odborníků, lidí s mezinárodními vědeckými úspěchy. Na druhé straně stojí lidé, kteří jsou sice považováni za experty, ale nemají základní znalosti a věří ve spiknutí,“ prohlásil během rozpravy Jarosław Pinkas, hlavní polský hygienik. Podle předsedy Nejvyšší lékařské rady Andrzeje Matyja debata s odpůrci očkování nemá příliš smysl: „Je to jako mluvit o tom, zda je Země kulatá nebo placatá.“

Nicméně Justyna Socha, ředitelka organizace STOP NOP, někdejší neúspěšná kandidátka na křeslo v sejmu za hnutí Kukiz’15, se nehodlá vzdát. Podle ní by před následujícími parlamentními volbami měla v zemi vzniknout koalice, které budou zastupovat postoje odpůrců očkování. „Naše hnutí nebude důvěřovat žádné politické straně. Navrhujeme vytvořit koalici z různých společenských hnutí a skupin, která změní systém očkování škodlivý pro polské děti a občany,“ uvedla podle zpravodajského portálu Wiadomosci.pl. Podle ní poslanci a poslankyně, kteří odmítli zrušit povinné očkování „jednali v zájmu farmaceutických firem, nikoliv polských rodin“. Vzniklé politické hnutí by mělo prosazovat podporu „alternativní“ medicíny a také zrušení povinného členství v lékařské komoře pro lékaře, což souvisí s tím, že organizace STOP NOP dlouhodobě podporuje lékaře „bojující proti systému očkování“. „Tisíce rodičů, kteří podpořili možnost dobrovolného očkování cítí zklamání a vztek. Vidí jen obrovské pokrytectví poslanců. Poskytli jsme jasné důkazy pro to, že současné systém očkování v Polsku není bezpečný pro děti. Očekávali jsme, že povedeme skutečnou debatu, ale poslanci nám v tom zabránili. Vzali nám příležitost mluvit o bezpečnosti polských dětí,“ prohlásila Socha. Prý měla pozvané i držitele Nobelovy ceny, kteří byli připraveni podpořit její postoje. Na dotazy médií, o koho konkrétně se mělo jednat, však neodpověděla.

Víra v konspirační teorie i radikální katolicismus

Polská situace kolem očkování je od Česka a Slovenska odlišná v tom, že zde vstupuje do popředí také náboženská otázka. V menší míře se tomu děje u nás i u našich sousedů, kde se občas objeví dezinformační zprávy o tom, že očkování způsobuje potraty, vzniklo za účelem snížení počtu populace, záměrné sterilizace žen či je pro opravdu hluboce věřícího katolíka morálně nepřijatelné. Příkladem jsou například obavy o „morálku“ mladých lidí, kteří budou očkování proti HPV. V Polsku jsou však nejrůznější konspirace spojené s údajnou nemorálností vakcín rozšířenější. Na stranu STOP NOP se například postavil i mediální vlivný katolický kněz Tadeusz Rydzyk, který vede extrémně katolické Radio Maryja či televizní stanici Trwam. Podle něj Justyna Socha svou aktivitou bojuje za „svědomí“ a „pravdu“. Odvážně prý podle Rydzyka staví proti „manipulacím farmaceutického průmyslu“.

Příkladem hojně v Polsku šířené konspirační teorie je představa, že se očkovací látky vyrábí z potracených plodu, a tedy rodiče, kteří nechají své děti očkovat, svým rozhodnutí přímo podporují zabíjení nenarozených dětí. Organizace STOP NOP například na svých facebookových stránkách na začátku tohoto roku šířila otevřený dopis, který měli jejich příznivci předat svým duchovním pastýřům. Podle něj je morální povinností všech katolických duchovních, kteří připravují své farníky na přijetí svátosti manželství nebo křtu dětí, informovat o tom, že očkovací látky jsou vyráběny potracených plodů, a proto jsou pro katolíky zcela morálně nepřijatelné. Současně by pak kněží měli aktivně varovat před smrtelným nebezpečím v podobě očkování. „Je nutné okamžitě mobilizovat svědomí k ochraně života,“ stojí mimo jiné v otevřeném dopisu šířeném odpůrci očkování.

Ludmila Hamplová