Radní Plzeňského kraje pro zdravotnictví Milana Stárková byla před rokem hostem Kulatého stolu Zdravotnického deníku. Foto: ZD

Ztráta nemocnic Plzeňského kraje by měla letos činit 260 milionů korun

Celková letošní ztráta šesti nemocnic Plzeňského kraje by se měla vejít do plánovaných 260 milionů korun. Loni činila 308 milionů korun, prognózovaná byla tehdy na 311 milionů korun. Letos se zatím všechny nemocnice drží v plánu, řekla ČTK krajská radní pro zdravotnictví Milana Stárková (ČSSD).

 

Plzeňský kraj každoročně dotuje čtyři nemocnice akutní péče v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a Stodě. Nemocnice následné péče v Horažďovicích a Plané nejsou dlouhodobě ztrátové.

Podle Stárkové se nedá říci, která nemocnice je nejztrátovější. „Dotace kraje prostřednictvím služby obecného hospodářského zájmu (SOHZ) se může přepočítávat na ošetřené pacienty, na počet personálu nebo lůžek,“ uvedla. Z nemocnic akutní péče je nejmenší Rokycanská nemocnice a naopak největší Klatovská nemocnice s 293 lůžky.

Klatovská nemocnice, která poskytuje nejvíce péče a má nejvíce oborů, má sice nejvyšší ztrátu, která ale podle Stárkové nejde porovnávat s Rokycanskou, Domažlickou a Stodskou nemocnicí, jejichž roční propady se pohybují mezi 40 až 60 miliony korun. „Tato tři zařízení jsou mnohem menší než Klatovská nemocnice,“ uvedla. Loni měla Klatovská nemocnice ztrátu 144,5 milionu korun, Rokycanská 67 milionů Kč, Domažlická nemocnice pak 50 milionů korun a Stodská 47 milionů.

Nižší výkonnost Rokycanské a Domažlické nemocnice je podle Stárkové hodně daná nedostatkem zdravotních sester, která způsobila, že část lůžek na odděleních LDN, chirurgie a interna byla uzavřena.

Stárková chce, aby se do krajského rozpočtu na příští rok dostala významná částka na rekonstrukci a modernizaci Rokycanské nemocnice. „Musíme dát občanům-pacientům a hlavně personálu signál, že o ni stojíme. Pořád si z minulosti nese punc zbytné nemocnice, s níž se možná nepočítá, protože je blízko u Plzně,“ uvedla.

Zdravotní sestry chybějí kraji nejvíce v Rokycanech a Domažlicích. Kraji se tam snaží sestry sehnat, aby mohl otevřít lůžka následné péče.

Plzeňský kraj letos vydá na uhrazení ztrát svých nemocnic, záchrannou službu a pohotovosti 680 milionů Kč.

-čtk-