Na současných 22,5 milionu byla dotace Prahy na pohotovosti navýšena již loni. Důvodem bylo dlouhodobé zvyšování provozních nákladů. Foto: Pixabay

Prahu vyjde provoz pohotovostí v roce 2019 na 22,5 milionu korun

Praha dá v příštím roce na provoz lékařských pohotovostí 22,5 milionu korun. Rozhodli o tom včera pražští zastupitelé. Dalších 5,8 milionu Kč bude vyčleněno pro případ hromadného výskytu onemocnění a případný nákup přístrojů. Nejvíc peněz dostane od města Fakultní nemocnice v Motole, 5,6 milionu korun. Peníze budou lékařským zařízením vypláceny čtvrtletně. Na pohotovostech v Praze bylo letos k 30. srpnu ošetřeno 95.109 pacientů.

 

Výše zmíněných 22,5 milionu korun půjde přímo na provoz pohotovostí. Ze zbylé částky bude vyčleněno 3,5 milionu na případ hromadných onemocnění a 2,3 milionu na případný nákup přístrojů.

Druhou nejvyšší částku dostane na provoz pohotovosti Thomayerova nemocnice, 5,4 milionu korun. Nemocnice Na Bulovce, která provozuje pohotovost v oboru všeobecného praktického lékařství, dostane 4,4 milionu korun. Zbylá lékařská zařízení dostanou každé po více než dvou milionech.

Na fungování pohotovostí šlo od roku 2008 do 2016 ročně celkem 20,5 milionu, od roku 2017 byla částka navýšena na současných 22,5 milionu. Důvodem bylo dlouhodobé zvyšování provozních nákladů. Pohotovost funguje ve fakultních nemocnicích v Motole, na Karlově náměstí, na Vinohradech a v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích. Dále pak je v Thomayerově nemocnici a v Nemocnici Na Bulovce a v Městské poliklinice Praha.

Počet pacientů ošetřených na pohotovostech v Praze

Zdroj. Magistrát hl. m. Prahy

-čtk-