Pfizer a Novartis už oznámily, že od nového roku zdraží v průměru o pět procent. Foto: koláž ZD

Santa Claus nadělí Američanům dražší léky. Od ledna

Farmaceutické společnosti jsou připraveny od 1. ledna zvýšit v USA ceny až o dvě pětiny většího množství položek, než tomu bylo v minulých letech.

 

Cenový skok bude nejčastěji mezi jedním a pěti procenty. Farmaceutické společnosti zdražení zdůvodňují tím, že nemohly ceny v právě končícím roce upravovat směrem vzhůru kvůli politickému tlaku ze strany amerického prezidenta Donalda Trumpa. „Výrobci léků slíbili, že ceny léků v roce 2018 nezvýší, což bylo trochu falešné,“ řekl agentuře Bloomberg Jim Yocum, viceprezident společnosti Connecture, která pro americkou vládu spravuje záležitosti v oblasti cenové transparentnosti.

„Byla to vlastně jen zástěrka pro zdražení, ke kterému dojde od nového roku,“ dodal. Yocumova slova potvrzuje také Brian Rye, zdravotnický analytik Bloombergu: „Když farmaceutické společnosti prakticky své ceny v roce 2018 zmrazily, nyní se jim budou zvyšovat snáze. Připravme se na to, že tato politika bude pokračovat až do roku 2020,“ řekl.

Svezou se na Pfizeru

Pfizer a Novartis už oznámily, že od nového roku zdraží v průměru o pět procent. „Pfizer ostatním prošlape cestičku. Negativní publicita se totiž sveze právě po něm, zatímco ostatní výrobci léků zdraží poměrně v poklidu,“ uvedl pro agenturu Bloomberg Michael Rae, zakladatel a výkonný ředitel společnosti RX Savings Solutions, která sleduje cenový vývoj na trhu léků. „Na druhé straně Pfizer ze sebe obětního beránka udělá velice ochotně,“ dodal.

Také další analytici a experti na farmaceutický trh odhadují, že Pfizer nebude jediný výrobce, který zvýší své ceny. Je to situace, která je typická pro jakékoli jiné odvětví. Kdekoli dominantní firma zavelí ke změně cenové politiky, ostatní (a tedy menší) výrobci ji následují. A u těch menších se dá dokonce očekávat, že své ceny zvýší relativně více než velcí hráči. Pokud totiž farmaceutičtí giganti se zdražením vyčkávali, malí producenti se museli držet zpět o to více. A to více si tedy budou moci dovolit se cenově přizpůsobit.

Agentura Reuters rovněž koncem minulého týdne přišla s informací, že ceny směrem vzhůru se chystá upravit celkem osmadvacet firem, mezi nimiž jsou vedle Pfizeru a Novartisu také Amgen, Bayer, Bioten nebo GlaxoSmitKline. Vyplývá to z informací, které musí výrobci léků povinně sdělovat kalifornským úřadům v případě, že hodlají zdražovat o více než šestnáct procent během dvouletého období.

Merck zdražil už v listopadu

Již během listopadu oznámil americký Merck, že zvýší ceny imunoterapeutického produktu pro léčbu rakoviny Keytruda a dalších svých léků. Zdražení by se mělo pohybovat v rozmezí 1,5 až 6 procent v závislosti na konkrétním výrobku. Přitom právě v případě Keytrudy nešlo o první zvýšení ceny v právě končícím roce. Podle RX Savings Solutions už srovnatelná cenová úprava proběhla.

Vedle Keytrudy došlo také ke zdražení vakcíny proti lidskému papillomaviru s obchodním názvem Gardasil, a to o šest procent. Ačkoli se takové zdražení může jevit jako nepříliš dramatické, je třeba si uvědomit, že Gardasil a Keytruda podle analytiků generují Mercku kolem devíti miliard dolarů ročně na tržbách (v přepočtu asi 204 miliard korun). Jestliže se prodejní cena těchto léků zvýší o šest procent, mohlo by to znamenat přírůstek obratu až o 540 milionů dolarů (12,2 miliardy korun).

„Merck bude k cenové politice i nadále přistupovat citlivě a zodpovědně,“ uvedla pro agenturu Reuters Pamela Eiseleová, tisková mluvčí americké farmaceutické společnosti. „Budeme pokračovat v nepřetržité evaluaci našeho produktového portfolia a hledat možnosti, jak a kde bychom mohli snížit náklady jak pro pacienty, tak pro celý zdravotnický systém,“ dodala.

Pamela Eiseleová také připomněla, že v roce 2017 klesly ceny léků z dílny společnosti Merck o necelá dvě procenta. Zlevnění některých výrobků oznámil Merck také letos v červenci. Jedná se mimo jiné o produkty pro léčbu hepatitidy typu C a dalších šesti starších léků, jejichž podíl na trhu je prakticky zanedbatelný. Vzhledem k jejich nízké váze v rámci celého portfolia se tedy toto zlevnění nemá šanci na výsledné cenové změně příliš projevit.

Petr Musil