Ilustrační foto: pxhere

Dotazník: 40 procent zdravotníků plánovalo odchod ze zaměstnání

Zhruba 40 procent zdravotníků loni plánovalo v příštích 12 měsících odejít ze zaměstnání. Uvedli to v dotazníku pro ministerstvo zdravotnictví, který vyplňovali od loňského srpna do října. Více než třetina nebyla spokojena s fixní částí své mzdy či platu. Přes tři čtvrtiny sester a dalších nelékařských profesí považovalo mzdové podmínky za nejčastější důvod odchodu svých kolegů. Výsledky dotazníku zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Vyplnilo jej přes 15.000 lidí, nejčastěji všeobecné zdravotní sestry s praxí přes deset let.

 

Ze 40 procent respondentů, kteří do jednoho roku hodlali opustit své stávající zaměstnání, chtělo 15 procent odejít mimo zdravotnictví, 12 procent do jiného zdravotnického zařízení, pět procent na jinou pozici ve stejném zařízení a dvě procenta na mateřskou dovolenou. Šest procent uvedlo jiné důvody.

Podle dřívějších informací ministerstva chybí v nemocnicích kolem 3000 zdravotních sester. „V žebříčku opatření, která by vedla ke stabilizaci počtu sester, nejvíce respondentů uvedlo zvýšení platu či mzdy, na druhém místě zlepšení pracovních podmínek a dále možnost výsluhové renty,“ uvedlo ministerstvo.

Mezi nejzávažnější problémy, které dotazník ukázal, patří nedostatek personálu kvůli přetížení sester byrokracií, nevyužitý potenciál sester v lůžkové péči a upřednostňování některých zaměstnanců podle sympatií vedení.

Ministerstvo uvedlo, že na snižování byrokracie v nemocnicích pracuje. „Od července loňského roku jsme přijali novelu zdravotnické dokumentace, která přináší výrazné zjednodušení a více odpovídá skutečným potřebám zařízení,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zlepšit situaci má podle něj i chystaná větší elektronizace zdravotnictví.

Největší pracovní motivací pro zdravotníky je možnost pomáhat ostatním (68 procent), peníze jsou na druhém místě. K práci motivují přibližně polovinu respondentů. Jako největší překážku v práci uvedlo přes dvě třetiny respondentů nedostatečné platové ohodnocení, přes polovinu přílišnou vytíženost a více než 40 procent uvedlo také příliš byrokracie a nedostatečnou motivaci ze strany zaměstnavatele.

Cílem dotazníku bylo podle ministerstva zmapovat situaci a spokojenost nelékařského zdravotnického personálu napříč všemi specializacemi, obory a zdravotnickými zařízeními. „Závěry dotazníku chci probrat i s řediteli přímo řízených nemocnic a doporučit jim, aby se na dané problémy zaměřili a postupně je řešili,“ dodal Vojtěch.

-čtk-