Povinností lékárníků je ověřit ověřit unikátní jedinečný identifikátor (unique identifier = UI), který je zakódovaný ve 2D kódu. Foto: ZD

Distributoři budou namátkově kontrolovat pravost balení léků

Firmy, které distribuují léky do lékáren, budou namátkově kontrolovat jejich pravost. Chtějí ušetřit čas lékárníkům, kteří musí ověřit každou krabičku. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Asociace velkodistributorů léčiv. Léky vyrobené od letošního 9. února musí být v Evropské unii označeny kódem od výrobce, který prokazuje jeho pravost. Směrnice má zabránit prodeji padělaných léčiv.

 

„V průběhu pilotního testování se ukázalo, jak je důležité, aby se do lékáren dostávala jen léčiva, která splňují všechny náležitosti a požadavky vyplývající z nové směrnice. V opačném případě hrozí, že lékárny budou trávit neúměrně mnoho času ověřováním pravosti léčivého přípravku, či dokonce by přípravek nemusel být pacientovi vydán,“ uvedl výkonný ředitel asociace Tomáš Votruba. Ověří podle něj jedno balení z každé šarže a v případě problémů informuje lékárnu.

Pokud systém lékárníkovi při načtení kódu napíše, že data o balení nejsou uložena od výrobce v datovém úložišti, měl by lék odložit a pacientovi nevydat. Zároveň upozorní výrobce a Státní ústav pro kontrolu léčiv. Výrobce by pak měl do dvou týdnů prověřit, zda lék není padělek.

Podle lékárníků se ale některé léky vyrobené před 9. únorem a přesto označené kódem nedařilo ověřovat. Ministerstvo jim tak v otevřeném dopise napsalo, že mohou léky vydávat, pokud je odebírají od ověřených distributorů. Díky přijetí novely zákona o léčivech jim za to také do konce roku nehrozí pokuty.

Systém kontroly léčiv v celé EU podle nařízení provozují farmaceutické firmy. Povinností výrobce je kódy balení do systému nahrát. „Po uplynutí několika následujících měsíců budeme striktně po výrobcích požadovat jen takové zboží, které zcela splňuje požadavky protipadělkové směrnice,“ dodal Votruba.

Podle České asociace farmaceutických firem náklady výrobců v EU překročily miliardu eur (asi 25,8 miliardy korun). Česká lékárnická komora tvrdí, že naskenování každé krabičky je bude na nákladech na práci a pořízení nových čteček stát 640 milionů korun. Načítání každého balení bude podle komory problémem zejména v nemocnicích, některé budou muset přijmout další personál.

-čtk-