Robert Kareš, předseda představenstva Pojišťovny VZP: Jen základní kapitál jsme navýšili z vlastních zdrojů o více jak 500 procent. Foto: PVZP

Pojišťovna VZP, a.s., dceřiná společnost VZP, minulý rok opět rostla

V průběhu roku 2018 se podařilo Pojišťovně VZP, a.s. (PVZP) dosáhnout opět lepších pojistně technických výsledků než loni. Celková produkce vzrostla o 29,3%, přičemž trh neživotního pojištění v ČR narostl ve stejném období pouze o 7,2%. Vyplacená pojistná plnění se zvýšila jen o 15,3%. Přes významné nárůsty technických rezerv se podařilo udržet vynikající škodní průběhy. Předepsané pojistné dosáhlo výše 633,9 miliónů korun, což představuje o 143,5 miliónu lepší výsledek než v roce 2017. Dnes se s výsledky PVZP seznámila správní rada mateřské Všeobecné zdravotní pojišťovny.

 

Dařilo se ve všech hlavních segmentech. Úrazové pojištění a pojištění pracovní neschopnosti vzrostlo o 5,0 mil. Kč, cestovní pojištění o 12,1 mil. Kč, zdravotní pojištění cizinců o 38,6 mil. Kč, pojištění majetku a odpovědnosti o 55,8 mil. Kč a aktivní zajištění včetně soupojištění o 23,2 mil. Kč. V rámci pojištění vozidel dosáhlo předepsané pojistné výše 13,9 mil. Kč.

Na níže uvedeném grafu je vidět, že předepsané pojistné PVZP od roku 2013 trvale roste a to tempem výrazně vyšším, než trh neživotního pojištění v ČR. Výrazně se mění i struktura pojistného, PVZP již delší dobou není jen úzce specializovanou pojišťovnou, ale plnohodnotnou neživotní pojišťovnou.

 

Zdroj: PVZP

Na hodnocení minulého roku jsme se u příležitosti reportování mateřské VZP ČR zeptali předsedy představenstva PVZP Roberta Kareše.

Jak hodnotíte výsledky loňského roku?

PVZP po postupném získávání nových licencí od ČNB již od roku 2013 dosahuje významných nárůstů, ale rok 2018 byl opravdu mimořádný. Nejen, že se podařilo překonat pro nás magickou hranici půl miliardy, ale překonali jsme ji o 140 miliónů korun. To je opravdu vynikající výsledek.

Co stojí za tímto výsledkem?

Maximálně využíváme nových licencí, přesvědčili jsme trh, že PVZP již není jen specializovanou zdravotní pojišťovnou, snažíme se být korektním a předvídatelným partnerem a velmi se nám daří u zdravotnické veřejnosti. Pojištěno máme již kolem 70 lůžkových zdravotnických zařízení a 4 tisíce individuálních lékařů.

Jak se Vám daří v pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla?

Snažíme se zde také plnit svá předsevzetí v obchodním plánu, ale v této oblasti, stejně jako u všech odpovědnostních pojistek je nutná velká obezřetnost. Riziko je opravdu velké a setrvává v čase.

Počítáte i nadále s tak dynamickým růstem pojistného?

Růst plánujeme i tento rok, první dva měsíce tomu odpovídají, ale v dalších obdobích bychom již rádi kmen trochu čistili a stabilizovali, abychom udrželi i nadále vynikající solventnostní poměr a dobrý, kladný hospodářský výsledek. Pojišťovnictví je velmi komplexní činnost a Solvency II tuto komplexnost mimořádně zdůrazňuje. Činnost pojišťovny není jen o předpisu pojistného, ale také o výsledku hospodaření, solventnostním poměru, vnitřních procesech a korektním přístupu k zákazníkovi. V podstatě jde o to, kolik rizika je pojišťovna ochotna vzít, aby to vše dlouhodobě a bez problémů zvládla. V současné době také velmi intenzivně pracujeme právě na vnitřních procesech a provozním nastavení, které musí držet krok s růstem, nehledě na narůstající výzvy v oblasti robotizace, automatizace a CRM.

V čem vidíte jedinečnost PVZP na pojistném trhu?

Je to v podstatě jediná česká pojišťovna s veřejnoprávním vlastníkem. A také se v ní moc dobře zaměstnancům pracuje, což tvrdí i noví kolegové, kteří dříve pracovali pro velké korporace.

A v čem vidíte největší přínos pro mateřskou společnost VZP ČR?

Činnost komerčního pojištění v rámci VZP ČR a dále pak PVZP má ve VZP ČR dlouhou historii, je prosperující a bezproblémová. Jedná se určitě i o vhodný klientský doplněk činnosti a schopnost nabídnout klientům produkty, které jim pomáhají při nemoci a úrazu. Určitě z této činnosti pramení pro VZP ČR i výnosy, ale ty jsou samozřejmě úměrné velikosti PVZP. VZP ČR je finanční gigant a nebudou-li dividendy z naší činnosti v řádu stovek miliónů, bude se jednat o marginální výnosy. To ale nějaký čas potrvá. Je třeba si uvědomit, že zde máme velké zpoždění, v rámci VZP ČR od roku 1995 do roku 2004 jsme byli legislativně omezeni pouze na zdravotní rizika a v rámci samostatné PVZP bylo možné nové licence získat až po nastavení všech procesů a navýšení základního kapitálu u vlastních zdrojů, takže plnohodnotnou pojišťovnou jsme opravdu pár let.

Jak obtížné bylo přesvědčit trh, že PVZP, kterou si téměř každý plete s VZP ČR, má dnes  již  široké portfolio produktů?

Zpočátku to bylo opravdu velmi těžké, ale jak je vidět na našich výsledcích, daří se nám to dobře. Také je třeba zdůraznit, že například u zdravotnické veřejnosti je podobnost jmen naopak velkou výhodou, lékaři znají VZP ČR, ale dobře znají i nás jako letitého pojistitele soukromého zdravotního pojištění cizinců.

Do správní rady mateřské VZP, které musíte pravidelně reportovat, jsou nominováni zástupci politických stran. Cítíte nějaký politický tlak na PVZP?

I přes veškeré známé atributy své mateřské společnosti je PVZP soukromoprávní společností, která nehospodaří s veřejnými prostředky a musí se chovat tržně. Pojištění se dnes nekupuje, ale nabízí. Musíme komunikovat aktivně se všemi. V PVZP žádný politický tlak necítím a naopak, jeho existence by byla v tak regulovaném tržním prostředí, jakým je pojišťovnictví, naprosto zničující. V roce 2016 došlo v rámci Solvency II také k plné profesionalizaci představenstva ve smyslu, že nyní jeho členové jsou pojišťovací profesionálové plně se angažující v PVZP, dozorčí rada je pak tvořena ze zástupců, které nominuje VZP ČR. Vše je navíc velmi regulováno a je zde silný dohled ze strany ČNB.

Jak se Vám spolupracuje s VZP ČR?

Ze strany VZP ČR jsem vždy cítil podporu a pochopení pro naši činnost, byť se jedná ve srovnání s jejich gigantickým obratem o marginální činnost. Navíc jsem byl od roku 1995 do roku 2004 zaměstnancem VZP ČR, i když jsem byl angažován v soukromém pojištění, takže stále vnímám tuto společnost opravdu jako mateřskou. Za tu dobu jsem měl tu možnost komunikovat se všemi řediteli VZP ČR a předsedy správní rady. Současného ředitele VZP ČR Zdeňka Kabátka vnímám jako náročného, ale vždy korektního pragmatika. Komunikace s ním je věcná. Je i členem naší dozorčí rady, čemuž jsem rád. VZP ČR je jednak náš akcionář, jednak jedna z distribučních sítí.

Jaké jsou plány PVZP a Vaše osobní plány?

Chceme dále PVZP obezřetně rozvíjet jako moderní neživotní pojišťovnu, provozně a rizikově ustát její expanzi a udržet krok s neuvěřitelně dynamickým světem technologických inovací a změn v chování zákazníků. Chceme se ve střednědobém horizontu stát hegemonem pojištění odpovědnosti a majetku lékařů a zdravotnických zařízení, z dosavadních výsledků je patrné, že je to reálný cíl.

Pracuji v pojišťovnictví 22 let, z toho jsem byl 10 let výkonným ředitelem a od roku 2016 členem statutárního orgánu, kde mám dva a dovolím si podoktnout skvělé a nesmírně erudované kolegy. Náš mandát v představenstvu končí za 6 let. Po jeho vypršení pokračování naší mise v PVZP závisí jednak na vůli zástupce jediného akcionáře dát nám znova důvěru, jednak i na nás, budeme-li mít sílu, chuť a motivaci pokračovat. Práce ve vysoké funkci ve finančním sektoru je strašně náročná, odpovědná a riskantní a osobní život tím velmi trpí.  Důležité je, že jsme naplnili naší vizi udělat z PVZP plnohodnotnou neživotní pojišťovnu a tím jsme nejen na trhu přežili, ale zároveň jsme expandovali a zvýšili její hodnotu. Vždyť jen základní kapitál jsme navýšili z vlastních zdrojů o více jak 500 procent. PVZP je navíc dnes plná respektovaných profesionálů, jimž na rozvoji této pojišťovny záleží.

-red-