Piráti ve správní radě VZP mění tváře. Zdeněk Hřib odchází, aby se mohl naplno věnovat funkci pražského primátora. Foto: Koláž ZD

Primátora Hřiba vystřídá ve správní radě VZP Východský

Za Piráty zamíří do správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Východský. Náhradníkem ho včera zvolila Sněmovna. Východský nahradí v radě největší zdravotní pojišťovny v Česku pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), který na funkci ve VZP rezignuje.

 

Hřib působí ve správní radě VZP od loňského ledna. Rezignační dopis by měl zaslat pojišťovně v nejbližší době.

Pavel Východský. Foto: Linkedin

Východský má podle Pirátů zkušenosti v pojišťovnictví včetně zdravotního pojištění a v řízení IT. Dříve byl náměstkem ředitele VZP a vedl Úsek informačních a komunikačních technologií. Z této funkce byl odvolán. Důvodem pro odvolání byly opakované komplikace při zpracování technických podkladů veřejných zakázek úseku ICT. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek ale naopak tenkrát ocenil, jak Pavel Východský provozně řídil svěřený úsek.

Ze 30 členů správní rady VZP volí Sněmovna 20, deset jmenuje vláda. Členové se stejně jako v dozorčí radě pojišťovny obměňují na začátku každého volebního období. V obou orgánech podle zásady poměrného zastoupení posílilo loni v lednu v souvislosti s výsledky sněmovních voleb hnutí ANO, Piráti se do rad dostali nově.

Správní rada například volí ředitele pojišťovny nebo schvaluje objem úhrad poskytovatelům zdravotní péče.

-čtk, red-