V krajských nemocnicích Královehradeckého kraje chybí desítky zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků. Pomoci situaci mohou stipendia pro budoucí nelékařský personál. Foto: Koláž ZD

Hradecký kraj láká budoucí sestry do rychnovské nemocnice

Královéhradecký kraj dá 960 tisíc korun na stipendia pro budoucí nelékařský personál v krajské nemocnici v Rychnově nad Kněžnou. Peníze rozdělí studentům Zdravotnický nadační fond města Rychnov nad Kněžnou. Podmínkou je, aby do tří měsíců od úspěšného ukončení studia uzavřeli pracovní smlouvu s rychnovskou nemocnicí. Vybraný student tak může jednorázově získat příspěvek na studia až 80 tisíc korun. ČTK to sdělili zástupci hejtmanství.

 

Kraj podobně podpořil i další krajské nemocnice. Snaží se tím čelit hrozbě uzavírání jednotlivých oddělení zdravotnických zařízení kvůli nedostatku personálu.

„Stipendijní program pomůže doplnit chybějící sestřičky nebo fyzioterapeuty. Pro studenty je také motivací k jejich uplatnění v praxi,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09).

Stipendium Zdravotnického nadačního fondu města Rychnov nad Kněžnou je určené pro vybrané studenty absolventských ročníků 2018/2019 a 2019/2020.

„Výši stipendia z poskytnuté dotace stanoví správní rada nadačního fondu v závislosti na aktuálních potřebách rychnovské nemocnice,“ uvedla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Královéhradecký kraj už začátkem letošního roku podpořil stipendijní programy prostřednictvím nadačních fondů v Náchodě, Jičíně, Trutnově a Dvoře Králové nad Labem přibližně pěti miliony korun. Jednotlivé fondy založila města na podporu u nich sídlících krajských nemocnic.

V krajských nemocnicích chybí desítky zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků. V celém kraji schází minimálně sto zdravotních sester.

-čtk-