Zajímavý spor kolem nákupu firmy Celgene společností Bristol-Myers Squibb nabral obrátky. Přinášíme po týdnu další pokračování. Foto: Koláž ZD

Koupí Bristol-Myers Squibb konkurenta Celgene? Akvizice je ohrožena

Zástupci investičního fondu Starboard Value budou na dubnové valné hromadě Bristol-Myers Squibb hlasovat proti obchodu za 74 miliard dolarů.

 

Starboard se připojil k druhému největšímu podílníkovi v americké farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb (BMS), Wellington Management, a 12. dubna bude na valné hromadě hlasovat proti zamýšlenému nákupu konkurenční společnosti Celgene. S odvoláním na stanovisko zástupců Starboard to oznámila agentura Reuters. Takový obchod je prý riskantní a příliš nákladný, tvrdí lidé z Wellingtonu.

Wellington Management vlastní bezmála osm procent BMS. Starboard ještě před dvěma týdny vlastnil milion akcií BMS, což odpovídalo podílu šesti setin procenta. Dnes už jich prý vlastní téměř 4,5 milionu z celkových 1,6 miliardy, které jsou emitované. Podle Reuters tak odstartovaly závody v tom, kdo, zda podporovatelé, či odpůrci koupě Celgene, přesvědčí více akcionářů ke svému postoji.

Dojde na soud?

Starboard si prý věří. Předchází ho pověst jednoho z nejefektivnějších agitátorů v USA mezi aktivistickými investory. Minulý týden jeho vedení rozeslalo dopis akcionářům BMS, ve kterém připravovanou transakci označili za „velmi špatně pojatou a špatně dojednanou“. Podle Starboard Value by mělo vedení BMS namísto nákupu Celgene zvažovat jiné varianty, včetně (což zní paradoxně) prodeje sebe sama.

Jeffrey Smith, hlavní investiční stratég Starboard Value, se také otevřeně pustil do kritiky výkonného ředitele BMS Giovanniho Caforia. Tvrdí, že pod jeho vedením je hodnota Bristol-Myers Squibb o čtyřicet procent pod úrovní akciového indexu S&P 500, který zahrnuje 500 největších amerických společností. „Výsledky neodpovídají tomu, že si management troufl rozhodnout o nákupu Celgene,“ uvedl Smith na adresu vedení BMS.

Vedení Starboard je dokonce rozhodnuto domáhat se soudně dokumentů BMS, ve kterých by bylo uvedeno, na základě jakých skutečností se management Bristolu rozhodl nákup Celgene vůbec zvažovat. Ke Starboard a Wellington Management se podle agentury Reuters připojila také společnost Dodge & Cox, která má v BMS pátý největší podíl.

Poslední vývoj navíc vnesl notnou dávku nejistoty mezi další investory mající v Bristol-Myers podíl. Údajně si dělají starosti o to, jak jsou nastaveny platební podmínky plánované akvizice. Část se totiž obvykle hradí v hotovosti, část v akciích. Ty právě v případě Celegene bezprostředně po vypuknutí pochybností o uskutečnění akvizice oslabily o 8,6 procenta. Akcie Bristol-Myers naopak téměř 1,5 procenta připsaly.

Zatímco Starboard Value ve svém tažení proti akvizici sbírá určité úspěchy, vedení Bristol-Myers Squibb dohodu brání. Slibuje si od získání Celgene vytvoření větší farmaceutické skupiny, která by se stala lídrem na trhu lukrativních léků proti rakovině, zánětlivým chorobám a také v imunologii.

Padesát miliard za odstoupení od dohody

Pokud by akvizice byla úspěšně dokončena, nová skupina by měla ve svém portfoliu šest léků, u kterých se očekává brzké uvedení na trh, z toho pět pochází z výzkumu Celgene. Dohromady představují potenciál tvořit obrat až patnáct miliard dolarů (přes 337 miliard korun). Mimoto by skupina disponovala dalšími produkty, které se nacházejí v raných fázích vývoje.

To by mohlo akcionáře BMS přesvědčit. Vedení společnosti ale drží v rukou i další trumfy. Mezi ty nejsilnější patří skutečnost, že asi dvě třetiny ze stovky největších akcionářů BMS mají zároveň majetkové podíly v Celgene, uvedla agentura Reuters. „I vzhledem k této skutečnosti bude pro Wellington a Starboard těžké najít dostatečný počet hlasů pro to, aby se podařilo akvizici odvrátit,“ myslí si Andy Hsieh, analytik společnosti William Blair.

Pokud by k tomu nakrásně došlo, nevyšla by z toho společnost Bristol-Myers bez úhony. Už nyní je jisté, že by v případě ukončení jednání o akvizici musela vyplatit Celgene smluvní pokutu ve výši 2,2 miliardy dolarů (skoro 50 miliard korun).

Petr Musil