Podle ombudsmanky Anny Šabatové vzrostl počet podnětů týkajících se příspěvků na péči. Foto: Mediafax

Ombudsmanka stále častěji řeší potíže s příspěvkem na péči

Podněty z oblasti sociálního zabezpečení tvořily loni největší podíl na celkovém počtu podnětů pro kancelář ombudsmana. Skokově vzrostl počet podnětů týkajících se příspěvků na péči. Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová ale míní, že to není kvůli zhoršení situace ve společnosti, ale spíš díky zvýšení povědomí o práci ombudsmana. Podnětů jí loni přišlo 8152, největší část z nich, 1619, jich bylo z oblasti sociálního zabezpečení. Šabatová to řekla na dnešní výroční tiskové konferenci, kde shrnula působení svého úřadu za uplynulý rok.

 

Ombudsmanka a její zástupce Stanislav Křeček vyřídili loni 8115 podnětů, v 513 případech zjistili pochybení, která se ve 488 případech podařilo napravit.

Největší nárůst počtu podnětů ale kancelář veřejného ochránce práv zaznamenala u příspěvků na péči, kde jejich počet vzrostl o 57 procent. „Ministerstvu se v těchto případech nedaří zajistit plynulý výkon státní správy, není dostatek lékařů, kteří jsou schopni posoudit nárok na tento příspěvek, což způsobuje velké průtahy. Tyto případy jsou často velmi bolestné. Tlačíme na ministerstvo, aby přijalo opatření k nápravě tohoto stavu,“ řekla Šabatová.

„Počet podnětů se v posledních letech ustálil na počtu okolo 8000, za minulý rok to bylo 8152 podaných podnětů. Každoročně se však zvyšuje počet těch, které opravdu spadají do působnosti veřejného ochránce práv. Loni jich bylo 69 procent,“ shrnula Šabatová.

Klesl počet podnětů ohledně diskriminace, přesto kancelář veřejného ochránce práv zjistila diskriminaci ve 30 případech. Většinou se týkaly práce a zaměstnání a šlo například o diskriminaci z důvodu věku, rodičovství nebo zdravotního postižení.

Kancelář nyní předložila Poslanecké sněmovně deset doporučení ke změně právních předpisů, mezi nimi například zavedení povinnosti soudů zveřejňovat svá rozhodnutí ve veřejně přístupné databázi, zajištění možnosti dálkově nahlížet do spisu pro účastníky správního řízení nebo zrušení poplatku 10.000 korun za podání podnětu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

-čtk-