Třetinu členů správních a dozorčích rad resortních, oborových a podnikových zdravotních pojišťoven jmenuje vláda. Dvě třetiny členů jsou volené, a to půl na půl z kandidátů navržených organizacemi zaměstnavatelů a odborovými organizacemi. Foto: koláž ZD

Piráti chtějí přímou volbu 12 z 15 členů správních rad pojišťoven

Pirátští poslanci v chystané novele zákona o resortních, oborových a podnikových zdravotních pojišťovnách navrhují, aby 12 z 15 členů správních rad zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven volili přímo pojištěnci. Na tiskové konferenci to řekl pirátský poslanec a místopředseda sněmovního výboru pro zdravotnictví Petr Třešňák. Novelou Piráti reagují na loňské rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS), podle kterého se způsob volby členů správních a dozorčích rad musí změnit.

 

Ústavní soud loni částečně vyhověl návrhu skupiny senátorů, kterým se zabýval od roku 2015. Systém podle senátorů upřednostňuje při tvorbě správních a dozorčích rad velké podniky. ÚS dospěl k závěru, že způsob voleb vytváří nerovnost mezi pojištěnci a je výhodný pro velké zaměstnavatele. Zrušil tak část zákona a celou související vyhlášku.

Třetinu členů správních a dozorčích rad nyní jmenuje vláda. Dvě třetiny členů jsou volené, a to půl na půl z kandidátů navržených organizacemi zaměstnavatelů a odborovými organizacemi. Právě tato základní pravidla navrhování kandidátů ÚS ze zákona s přibližně ročním časovým odkladem vyškrtnul. Norma i vyhláška tak zůstává v aktuálním znění v platnosti do 30. září 2019.

„Každého pojištěnce chápeme jako akcionáře dané pojišťovny, která hospodaří s jeho penězi a rozhoduje, za jakou péči budou peníze vynaloženy. Právě proto musí mít pojištěnec možnost podílet se nepřímo na její správě a kontrole svých finančních prostředků, a to právě prostřednictvím orgánů dané pojišťovny,“ řekl Třešňák. U zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven podle něj dosud taková možnost nebyla.

Ve správních radách chtějí Piráti zachovat tři vládní zástupce z ministerstev zdravotnictví, financí a práce a sociálních věcí. Zbytek členů správní rady, tedy 12, podle jejich návrhu mají volit přímo pojištěnci.

Přímí zástupci pojištěnců by podle Třešňáka měli možnost ovlivnit směřování pojišťovny, z návrhu podle něj vyplývá i vyšší diverzifikace pojišťoven či posílení pozice správních a dozorčích rad vůči managementu. Kandidáti do správních rad by mohli být nominováni získáním dostatečného množství podpisů, podporou nominačních organizací, nominací vládou a ministerstvy a podpisy poslanců a senátorů. Piráti preferují elektronický způsob volby.

-čtk-