Marek Radimský vedl psychiatrickou nemocnici v Brně 18 let. Nový ředitel by měl v koncepci zahrnovat i způsob zapojení ústavu do projektů reformy psychiatrické péče v Česku. Reforma má postupně upozadit důležitost psychiatrických nemocnic a přenést péči do komunitních center a terénní práce. Reprofoto: Česká televize

Stát vypsal výběrové řízení na šéfa Psychiatrické nemocnice Brno

Ministerstvo zdravotnictví vypsalo výběrové řízení na ředitele Psychiatrické nemocnice Brno. Uchazeči mohou zasílat přihlášky do 26. dubna, uvedlo včera ministerstvo na svém webu. Předchozí ředitel Marek Radimský v únoru po 18 letech v čele nemocnice rezignoval. Zařízení zatím vede primář Pavel Mošťák. Ministerstvo je zřizovatelem nemocnice.

 

Radimský skončil ve funkci ředitele Psychiatrické nemocnice Brno 19. února. Zařízení vedl od roku 2001, a to byl podle ministerstva i jeden z důvodů jeho rezignace. „Po 18 letech nastal čas předat řízení nemocnice někomu jinému,“ uvedl tehdy v tiskové zprávě Radimský.

Uchazeči o post šéfa nemocnice mají podle požadavků ministerstva předložit mimo jiné návrh koncepce řízení nemocnice, který bude zahrnovat i způsob zapojení do projektů reformy psychiatrické péče v Česku. Reforma má postupně upozadit důležitost psychiatrických nemocnic a přenést péči do komunitních center a terénní práce. Centra mají duševně nemocným umožnit život ve vlastním prostředí. Do roku 2021 má být těchto center v Česku 30. Prvních pět začalo fungovat loni a letos má do července přibýt dalších 15.

Lůžkových psychiatrických zařízení je v Česku několik desítek. V Jihomoravském kraji jsou tři v Brně a jedno ve Znojmě. Psychiatrická nemocnice Brno má šest lůžkových oddělení, více než desítku ambulancí a denní stacionář.

-čtk-