Největší krajská nemocnice by měla péči o pacienty ve Frýdlantském výběžku převzít od 1. července. Foto: Wikipedie

Liberecký kraj dá 8,64 milionů korun na nákup Nemocnice Frýdlant od EUC

Liberecký kraj dá Krajské nemocnici Liberec 8,64 milionu korun na odkoupení Nemocnice Frýdlant od soukromé společnosti EUC (dříve Euroclinicum). Ta bude v areálu nemocnice do konce roku 2030 provozovat lékárnu. Kupní cena odpovídá hodnotě vybavení, které v nemocnici zůstane, řekl na jednání zastupitelstva generální ředitel liberecké nemocnice Richard Lukáš. Nemocnice chce podle něj ve Frýdlantu zachovat současný rozsah péče a postupně ji rozšířit.

 

Nemocnice Frýdlant zajišťuje péči o 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku, areál nemocnice patří městu. Firma EUC nemocnici koupila v roce 2013, o dva roky později kvůli nedostatku lékařů uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 nefunguje akutní interní ambulance, loni před Vánocemi skončila akutní chirurgická péče. Aktuálně nemocnice zajišťuje operace jednodenní chirurgie v oborech chirurgie a gynekologie. Situaci ale zkomplikovala otrava krve, která se v závěru loňského roku objevila u devíti ze 16 operovaných pacientů.

O koupi zdravotnického zařízení ve Frýdlantu vyjednával Liberecký kraj více než tři roky. Převzetí libereckou nemocnicí je jedním z kroků memoranda, které kraj, město Frýdlant a obě nemocnice podepsaly loni na podzim. Vyprší na konci dubna. „Ve Frýdlantu došlo postupně k takové destrukci péče, že hrozilo, že už ji tam nikdy nikdo neobnoví,“ poznamenal Lukáš. Liberecká nemocnice chce ve Frýdlantu obnovit čtyřiadvacetihodinovou akutní péči. Lůžková interna ani chirurgie už tam ale podle ředitele liberecké nemocnice nikdy nebudou.

Největší krajská nemocnice by měla péči o pacienty ve Frýdlantském výběžku převzít od 1. července. Zatím není jasný rozsah péče. „Zatím nevíme, kolik personálu tam zůstane,“ řekl Lukáš. Z nemocnice podle něj v posledních měsících lékaři i sestry odcházejí. Nemocnice podle něj už není schopna zajistit ani následnou péči, pouze ošetřovatelskou. Obnovení péče proto podle něj nějakou dobu potrvá. V budoucnu by ale Krajská nemocnice Liberec chtěla do Frýdlantu přesunout oddělení následné péče z Jablonného v Podještědí, plánuje tam i jednodenní ortopedické operace.

-čtk-