O záměru prodeje akcií společnosti vlastnící nemocnici informoval na jednání litoměřického zastupitelstva minulý týden místostarosta a poslanec Karel Krejza (ODS). Do června chce městská rada znát partnera, kterému prodá akcie nemocnice. Rozhodnout o něm má veřejná soutěž. Foto: archiv VSČR

Na Litoměřicku lidé podepisují petici proti prodeji nemocnice

Na Litoměřicku začali lidé podepisovat petici proti zamýšlenému prodeji litoměřické nemocnice, kterou dosud vlastní město. Petici uspořádali zaměstnanci nemocnice a k podpisu ji nabízejí od středy. Zatím ji podepsala asi tisícovka lidí. Zároveň s tím se petiční výbor obrátil na zástupce odborů ve zdravotnictví s žádostí o pomoc. ČTK to řekla členka petičního výboru Alena Rožcová.

 

Původně chtěli začít zaměstnanci nemocnice podepisovat petici bezprostředně po jednání zastupitelstva minulý týden v pátek, ale bylo nutné ještě splnit některé právní aspekty. „Zájem o petiční archy je velký, berou si ho podnikatelé do provozoven, ale zájem mají i v okolních obcích, pro které je nemocnice spádová,“ řekla Rožcová.

Nemocnice slouží zhruba pro 58 tisíc obyvatel. Zaměstnanci také sestavili desetibodový seznam otázek, na které chtějí od vedení nemocnice odpověď. Ptají se například na nákupy drahé zdravotnické techniky, odchody zkušených lékařů a sester nebo na vedení nemocnice či ambulantní sféru.

Podle ředitele litoměřické nemocnice Radka Lončáka management o petici ví. „Oznámili nám to. Na nejbližším zasedání představenstva společnosti se tím budeme zabývat,“ řekl ČTK Lončák. Dodal, že dopis zaměstnanců nemocnice s otázkami ale neobdržel.

O pomoc se autoři petice obrátili na Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Předsedkyně tohoto svazu Dagmar Žitníková ČTK řekla, že se budou snažit zaměstnancům litoměřické nemocnice pomoci. Naplánováno je podle ní i jednání v senátním zdravotním výboru.

„Jednat se tam bude o situaci okolo nemocnice v Sušici, chtěli bychom k tomu připojit nemocnici v Orlové a Litoměřicích,“ uvedla Žitníková. Dodala, že se odboráři obávají dalších prodejů nemocnic soukromým vlastníkům, kteří podle ní ruší obory a zaměřují se na ekonomicky výhodnější strukturu zdravotní péče.

O záměru prodeje akcií společnosti informoval na jednání litoměřického zastupitelstva minulý týden místostarosta a poslanec Karel Krejza (ODS). Do června chce městská rada znát partnera, kterému prodá akcie nemocnice. Rozhodnout o něm má veřejná soutěž s více koly, kterou rada vyhlásí v příštích týdnech. O výběru nového vlastníka následně rozhodne zastupitelstvo.

-čtk-